Pieni tekijänoikeusopas

Saako kahvilassa kuvata? Mistä musiikki elokuvan taustalle? Kaverini näyttelee elokuvassa, tarvitseeko hänenkin allekirjoittaa lupalappu? Tähän oppaaseen on koottu tärkeimmät tekijänoikeusasiat, jotka kannattaa ottaa huomioon jo ennen kuin aloitat elokuvasi kuvaamisen. Olkaapa hyvät! 

Musiikin käyttö elokuvassa
Levy-yhtiöiden levittämän kaupallisen musiikin käyttö elokuvassa on tekijänoikeussyistä kielletty. Et voi myöskään esittää itse elokuvassa tällaista kappaletta, sillä myös sävellys on tekijänoikeuden alainen. Voit säveltää musiikkia itse tai pyytää lupaa käyttää tutun tekemää musiikkia. Voit myös ladata musiikkia verkosta esimerkiksi creative commons (CC) -lisenssin alta, jolloin riittää että lähde ja tekijä mainitaan. Elokuvan lopputeksteissä kannattaakin ilmoittaa jokaisen elokuvassa käytetyn musiikkikappaleen tiedot: säveltäjä, esiintyjä, sovittaja, sanoittaja, kappaleen nimi ja sen kesto elokuvassa. 

Kuvamateriaali
Elokuvassa ei saa esiintyä kuvamateriaalia, johon tekijällä ei ole oikeutta. Jos käytät esimerkiksi dokumenttielokuvassa tai musiikkivideossa arkistomateriaalia, varmista että sinulla on kuvamateriaalin tekijänoikeudet. Esimerkiksi seinällä näkyvä taulu on ok, jos se näkyy vain kuvan taustalla. Tekijänoikeuksien takia kannattaa huolehtia myös siitä, ettei TV tai radio ole päällä kuvaustilanteessa. Huomaa, että myös esim. kännykän soittoääni luetaan musiikiksi. Lopullisessa vastuussa elokuvan tekijänoikeusasioista on latauslomakkeessa nimetty vastuuhenkilö. 

Kuvauslupa
Paikat
Ennen kuin aloitat elokuvan kuvaamisen, varmista, että haluamassasi paikassa saa kuvata. Esimerkiksi useissa kouluissa kuvaaminen on kielletty, jonka vuoksi kuvaamiseen tarvitaan erityislupa. Luvan voit kysyä esimerkiksi rehtorilta. Julkisilla paikoilla, kuten kadulla sen sijaan saa kuvata. Sisätiloissa, kuten ostoskeskuksissa, joukkoliikennevälineissä ja odotustiloissa kuvaaminen on kuitenkin useimmiten kielletty.

Henkilöt
Myös kuvattavilta henkilöiltä tarvitaan lupa. Jotta elokuvan saa esittää muille tai esimerkiksi ladata verkkoon, kaikilta kuvissa esiintyviltä henkilöiltä täytyy pyytää kirjallinen julkaisulupa. Alaikäisiltä lupa pyydetään kirjallisena lapsen huoltajalta. Yksinkertainen perussääntö on kysyä aina lupa kuvattavalta sekä kuvaamiseen että julkaisemiseen. 

Kolme muistisääntöä 
Ihmisten ja tapahtumien kuvaamiseen millä tahansa tallennusvälineellä liittyy kolme tärkeää näkökulmaa: 

1. Tekijänoikeudet – kuvaajan on tiedettävä saako hän kuvata kohdetta (esim. nauhoittaa tai kuvata konserttia) sekä tunnettava omiin kuviin liittyvät oikeudet

2. Kuvausluvat ja julkaisuluvat – kuvaajan takataskusta on usein löydyttävä nämä molemmat

3. Sananvapaus vs. yksityisyyden suoja – kuvaajan tulee olla tietoinen lain rajoitteista.

Hyödyllisiä linkkejä
Opas laillisen musiikin hakuun verkosta http://www.pro-music.org/index.php

Creative commons –lisenssi http://creativecommons.fi/lisenssit/ Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista

Päivitämme sivustoamme, palvelun käytössä voi esiintyä katkoksia tai häiriöitä

Video CMS powered by ViMP (Ultimate) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010