Elokuvanteon ABC

Näillä vinkeillä pääset alkuun elokuvanteossa, vaikka et olisi aiemmin kameraan koskenutkaan. Tervetuloa mukaan!

Kuinka kuvaan, leikkaan, äänitän… ?

Helpoiten elokuvanteon aakkoset oppii katsomalla Kaikki kuvaa -sivuston videotutoriaalit. Hauskoilla videoilla esimerkkielokuva Saran tekeminen käydään läpi ensimmäisestä ideasta valmiin elokuvan julkaisuun.

Katso kaikki videotutorialit putkeen YouTubessa:

Kaikki kuvaa -sivustolla tarjolla on omat tutoriaalit niin dokumenttielokuvasta, musiikkivideoista, harrastevideoista, animaatiosta kuin ohjauksesta ja tuotannosta. Leffojen tekeminen on helppoa ja hauskaa, ja se onnistuu jopa kännykällä.

Mistä löydän musiikkia tai äänitehosteita elokuvaani?

Huonot uutiset: Et voi käyttää elokuvasi musiikkina suosikkibiisiäsi tämän hetken kuumimmalta räp- tai poptähdeltä. Tai keneltäkään muultakaan artistilta, jonka teoksiin sinulla ei ole tekijänoikeuksia. (Periaatteessa käyttöoikeutta voi kyllä kysyä tekijänoikeusjärjestöjen kautta, mutta käyttöoikeus maksaa.)

Hyvät uutiset: Internetistä löytyy useita sivustoja, jolta voi ladata rojaltivapaata musiikkia tai äänitehosteita omia elokuvaprojekteja varten.

Suurin osa näiden sivustojen musiikista on julkaistu Creative commons -lisenssillä, jolloin julkaistua musiikkia saa yleensä käyttää vapaasti, kunhan mainitsee musiikin tekijän ja lähteen eli webosoitteen elokuvan lopputeksteissä.

CC-lisenssejä on useita eri tasoja, jotkut esimerkiksi sallivat käytön vain epäkaupallisissa projekteissa. Lisenssi ja sen ehdot on yleensä sivustoilla selkeästi esillä, kannattaa siis lukea haluamasi kappaleen tai tehosteen kohdalla mitä juuri siitä sanotaan.

Soundbible
Monenlaisia äänitehosteita ilmaiseksi. Ei vaadi kirjautumista.

Incompetech
Vapaasti käytettävää musiikkia, jossa oma “soundtrack”-osasto.

Freesound
Käyttäjien tekemiä ja jakamia äänitehosteita ja -klippejä. Freesoundin ääniklipit ovat kaikki vapaasti käytettävissä Creative Commons lisenssin nojalla. Vaatii kirjautumisen.

SoundCloud
Käyttäjien tekemää ja jakamaa musiikkia ja muita ääniklippejä. Osa aineistosta on vapaasti tai tietyin ehdoin käytettävissä Creative Commons -lisenssin nojalla, ja voit tehdä hakuja rahaten ne CC-aineistoon. Vaatii kirjautumisen.

Legal Music for Videos
Jos et löytänyt haluamaasi näiltä sivuilta, Creativecommons.org on koonnut oman listan sivuista, joilta on mahdollista löytää creative commons -musiikkia. Listalta löytyy mm. Free Music Archive, ccMixter, Jamendo ja moni muu hyvä sivusto.

BBC Sound Effects
Britannian yleisradioyhtiö BBC tarjoaa laajan kirjaston ääniefektejä yksityiseen, epäkaupalliseen käyttöön.

Lähde: Digital Storytelling Finland

Editointi

Kun kaikki kohtaukset on kuvattu, pitäisi vielä saada liitettyä eri otokset yhteen, alku ja lopputekstitkin olisi kiva laittaa paikoilleen, ja kenties tarvetta on muutaman äänitehosteen ja musiikinkin lisäämiselle. Elokuva täytyy siis leikata valmiiksi. Mutta millä?

Mac-käyttäjällä on aina käytössään iMovie -editointiohjelma, joka riittää melko pitkälle, ja on helppo käyttää. YouTubesta löytyy helppoja tutorialeja ohjelman käyttämiseksi. Pc:llä puolestaan valmiina on Windows Movie Maker, jolla peruseditointia on mahdollista tehdä. Myös uudemmissa älypuhelimissa on usein valmiina jonkinlainen editointiohjelma videoille.

Astetta ammattimaisempaan editointiin voi kokeilla esimerkiksi Adobe Premiere Pro tai Final Cut Pro -ohjelmia. Nämä vaativat jo jonkin verran opiskelua, mutta joa kärsivällisyyttä riittää, niin vähän kokeneempaa leikkaaja nämä ohjelmat kyllä palkitsevat monipuoiisuudellaan.

Useista ohjelmista on ladattavissa 30 päivän kokeiluversio, jonka aikana ohjelmia voi käyttää maksutta.

Adobe Premiere Pro (Mac ja Windows)

Final Cut Pro (Vain Mac)

Movavi (Windows)

Tekijänoikeudet

Ennen kuvausten aloittamista on hyvä myös muistaa nämä kolme nyrkkisääntöä tekijänoikeuksista:

1. Tekijänoikeudet – kuvaajan on tiedettävä saako hän kuvata kohdetta (esim. nauhoittaa tai kuvata konserttia) sekä tunnettava omiin kuviin liittyvät oikeudet

2. Kuvausluvat ja julkaisuluvat – kuvaajan takataskusta on usein löydyttävä nämä molemmat

3. Sananvapaus vs. yksityisyyden suoja – kuvaajan tulee olla tietoinen lain rajoitteista.

Lisätietoa tekijänoikeuksista saat Kelaamon Pieni tekijänoikeusopas -artikkelista.

 

Linkit & vinkit

Elokuvakursseja ja työpajoja nuorille

Oulu: Valveen elokuvakoulu

Helsinki: Nuorten mediakeskus Happi / Hattumedia

Jyväskylä: Veturitallit / Kelaamo elokuvatyöpajat

 

Harrastaminen

Euphoria Borealis
Harrastajien, media-alan opiskelijoiden ja ammattilaisten yhteinen elokuvayhdistys, joka järjestää muun muassa elokuvantekoworkshoppeja.

Helsingin Elokuva-akatemia
Helsingin elokuva-akatemia koostuu noin 450 jäsenestä, pääosin nuorista ammattilaisista. Elokuva-akatemian maanantai-luentoja voi kuunnella myös podcasteina.

Uneton 48
Vuosittainen elokuvakilpailu, jossa tehdään elokuva 48 tunnissa.

 

Opiskelu

Kelaamo kokosi yhteen kaikki oppilaitokset, joissa tällä hetkellä Suomessa voi opiskella audiovisuaalista alaa. Artikkeliin on koottu suomalaisia elokuva- ja av-alan oppilaitoksia opistotasolta maisteriasteelle.

Elokuvakoulut Suomessa -artikkeli