Filmmakarens ABC

Med dessa tips kommer du igång med filmmakandet, även om du aldrig tidigare rört en kamera.

Hur ska jag filma, editera och banda in ljud…?

Kaikki kuvaa -nätsidan hittar du roliga filmtutorialer som steg för steg guidar dig igenom alla delar av filmmakandet, från idé till färdig film.

Se alla videotutorialer på YouTube:

På Kaikki kuvaa hittar du bland annat videotutorialer om dokumentärfilm, musikvideo, animation, regi och produktion. Filmerna är lätta och roliga att göra, och du klarar dig fint med endast en mobiltelefon.

Var hittar jag musik och ljudeffekter till min film?

Dåliga nyheter: Du kan inte använda musik av din favorit popstjärna eller rapartist, och inte heller av någon annan artist vars musik du inte har rätt till. Du kan däremot söka om användningslov via en upphovsrättsorganisation, men lovet kostar.

Bra nyheter: På nätte hittar du flera sidor där du kan ladda ner royaltyfri musik eller ljudeffekter till din film.

På de flesta sidor är musiken publicerad under Creative commons –licensen, vilket betyder att du fritt får använda dig av musiken så länge du nämner låtmakaren och källan (nätsidan) i sluttexterna.

Det finns olika typer av CC-licenser. En del tillåter t.ex. endast användning av musiken i icke kommersiella projekt. Licensen och dess termer brukar ofta stå klart och tydligt brevid låten, så ta din tid och läsa extra noga vad det står förrän du laddar ner något.

Soundbible
Olika ljudeffekter gratis. Kräver inte inloggning.

Inkompetech
Musik till ditt förfogande! På sidan hittar du även en soundtrack-avdelning.

Freesound
Ljudeffekter och –klipp, som är gjorda och delade av sidans användare. Ljudklipp på Freesound är alla under Creative Commons –licensen. Kräver registrering.

SoundCloud
Musik och andra ljudklipp, som är gjorda och delade av sidans användare. En del av innehållet är helt fritt att använda och en del är creative commons –musik. Du kan söka olika innehåll på sidan. Kräver registrering.

Legal Music for Videos
Om du inte hittade det du sökte på de tidigare sidorna har Creativecommons.org lagt ihop en lista på var du kan hitta creative commons –musik. På listan hittar du bl.a. Free Music Archive, ccMixter, Jamendo och flera till.

Källa: Digital Storytelling Finland

Editering

När alla scenerna är filmade är det dags att klippa ihop materialet. För- och sluttexterna ska också läggas på plats, och kanske behöver du finslipa på ljudeffekterna och lägga till musik. Filmen föds på klippbordet, men hur kommer man igång?

Har du en Mac-dator kan du ladda ner iMovie -editeringsprogrammet. Programmet är mångsidigt och lätt att använda. På YouTube hittar tutorialer, som hjälper dig komma igång. Är du en Pc-användare kan du använda dig av Windows Movie Maker, som är ett bra program för nybörjare. De nyare mobiltelefonerna har nästan all någon typ av video-editeringsprogram.

För mer avancerad editering kan du t.ex. pröva på Adobe Premiere Pro eller Final Cut. Programmen kräver en del studerande, men om du har tillräckligt med tålamod, så är dessa mångsidiga för en mer erfaren editerare.

De flesta program tillåter dig att ladda ner en gratis 30 dagars prövoperiod.

Adobe Premiere Pro (Mac och Windows)

Final Cut Pro (endast Mac)

Movavi (Windows)

Upphovsrätt

1) Upphovsrätter – filmaren måste veta om hen har rätt att filma objektet (t.ex. banda eller filma en konsert). Hen bör också känna till rättigheterna till sitt eget bildmaterial.

2) Inspelningslov och publiceringslov – i filmarens bakficka hittar du oftast båda två.

3) Yttrandefrihet och integritetspolicy – filmaren måste vara medveten om vad lagen tillåter och inte tillåter.

Mera information om upphovsrätt kan du läsa på Lilla upphovsrättsguiden.

Länkar och tips

Filmkurser och workshops för unga

Uleåborg: Valveen elokuvakoulu

Helsingfors: Happi / Hattumedia

Jyväskylä: Veturitallit / Kelaamo filmworkshop

För filmintresserade

Euphoria Borealis
En filmförening för unga, studeranden och professionella. Föreningen ordnar bland annat olika filmworkshops.

Helsingfors Filmakademi
Helsingfors Filmakademi består av ungefär 450 medlemmar, varav största delen är unga professionella. Filmakademins måndagsföreläsningar sänds också som podcast.

Uneton48
En årlig filmtävling där deltagarna ska göra en film från början till slut på 48 timmar.

Filmstudier

Kelaamo listade alla skolor i Finland där man just nu kan studera film och media.
Film- och mediestudier i Finland.