Kelaamo-visning på Tammerfors filmfestival 2018

Ungas filmcommunity Kelaamo erbjuder för åttonde året i rad en färggrann palett kortfilmer på Tammerfors filmfestival. Kelaamo-visningens filmer betraktar hur det är att vara barn, ung eller vuxen – hur det är att vara människa. Det kan vara pinsamt, det kan vara en performans, det kan kan vara ett bra försök eller att modigt kasta ut sig.

Bild: 100 vintrar, en vår (Inga Pohjalainen, 2017)

Visningen öppnas av Anton Lipastis hejdlösa, Monty Python-aktiga epokfilm Vanki (Fången), som tar oss med i Klubbekrigets vimmel.

Ungdomens glädje sväller över i MAEAERAENPAEAE gjord av elever i Kallio gymnasium. Kortfilmen lånar inspiration av bland annat vloggsketcher och amerikansk indiekomedi.

Henrik Storsjös smaskiga westernuppsättning Stora pojkar leker med arbetslivets regler och motivationer. Vuxenlivet är bara en illusion och dom där sandkakorna är man nu bara tvungen att klappa till.

Disconnected, en kortfilm om digitala kontakter av Valve filmskola (Valveen elokuvakoulu) är mer än bara en kommentar om skärmtid eller sociala medier. Disconnected tar ställning till vad som ligger bakom apparaten och går in på människan.

Poesifilmaren Mikaela Välipakkas förtrollande musikvideo Gentle Digital Monsters  är ett samarbete med ambient-artisten odkid. Bakom de vackra bilderna och människoansikten skymtar bearbetning av svår depression.

Välkomponerade Kosketus (Beröring) är en viktig öppning och en smärtsam berättelse, där såren vi fått i barndomen följer med oss in i vuxenlivet. Tal och tystnad skapar en påtagbar spänning i Fabian Munsterhjelms regiarbete.

Visningen avslutas med Inga Pohjolainens stilrena 100 vintrar, 1 vår. Två outsiders (superba Mimosa Willamo och Matti Onnismaa) och en hund möter varandra i en liten finsk by. Barndomen tar slut och flykten mot livet börjar.

Text: Heli Metsätähti

KELAAMO-VISNING 2018

Visningens tidpunkt är ännu inte fastställd! Tammerfors filmfestival ordnas 7.-11.3.2018

Vanki  (The Prisoner)

Regi: Anton Lipasti
Produktion: Turun AMK 2017
Längd: 5 min
Synopsis: Vouti Abraham halshugger rebellledaren Jaakko Ilkka, varefter han får veta att mannen borde ha tagits levande till Åbo slott. Vilken tur att voud har en plan.

MAERAENPAEAE

Regi: Janne Yrjö-Koskinen & Mico Pellikka
Produktion: Janne Yrjö-Koskinen & Mico Pellikka
Längd: 11 min
Synopsis: MAEAERAENPAEAE är en berättelse om vänskap utan gränser. Under ytan gömmer sig ändå hemligheter. Ljuger man om man låter bli att berätta.

 

 

 

 

Stora pojkar

Regi: Henrik Storsjö
Produktion: Hanna Lämsä, Arcada
Längd:  11 min
Synopsis:

Disconnected

Regi: Pyry Silomaa
Produktion: Valveen elokuvakoulu
Längd: 5 min
Synopsis: En flicka tappar kommunikationen med andra.

odkid – gentle digital monsters

Regi: Mikaela Välipakka
Produktion: Mikaela Välipakka
Längd: 5 min
Synopsis: Musikvideon gentle digital monsters är ett samarbete med ambient-artisten odkid. Bakom de vackra bilderna skymtar bearbetning av svår depression.

Kosketus

Regi: Fabian Munsterhjelm
Produktion: Fabian Munsterhjelm & Petri Ihonen
Längd: 9 min
Synopsis: En dag ser Juhani sin gamla gymnastiklärare och gamla minnen bubblar upp till ytan.  Juhani bestämmer sig för att följa honom.

 

 

 

 

 

100 vintrar, en vår

Regi: Inga Pohjolainen
Produktion: Ida Kentala, Arcada
Längd: 14 min
Synopsis: 100 vintrar, en vår tar tittarna ut på finska landsbygden där vintern aldrig tycks ta slut. Byn där Valma bor håller på att dö ut, liksom hennes eget hopp om en bättre framtid. Under vintern blir Valma vän med en mystisk man, som hjälper henne att förstå att något i hennes liv måste förändras.

TAMPERE FILM FESTIVAL 7.-11.2018