Alpakoita, joiden takana on kuvausryhmä

Uneton48 Docs: sukellus alpakoiden maailmaan

Uneton48 -kilpailuun osallistutaan tiimin kanssa, ja Uneton Docs -haasteessa tehdään samalla konseptilla lyhyt dokumenttielokuva 48 tunnissa. Kolme näytöstä Uneton Docs -elokuvia nähdään lauantaina 1.2. nyt käynnissä olevilla Docpoint -festivaaleilla. Kelaamo haastatteli Uneton Docsiin osallistunutta Marika Nokelaista, jonka tiimiltä nähdään alpakoita käsittelevä lyhytdokumentti.

Marika (27v.) on aktiivinen Uneton48-osallistuja; tämä vuosi oli kolmas kerta kyseisessä kilpailussa, ja fiktioelokuviin painottuvia kilpailujakin on takana kolme. Nykyinen Uneton48 Docsiin osallistuva tiimi on muodostunut työkavereista ja ystävistä, jotka innostuivat mahdollisuudesta tehdä dokumenttielokuvia kilpailun puitteissa.

Tänä vuonna Marikan tiimin aihe oli energia.  ”Meille tuli heti mieleen, että me halutaan jotain isoja koneita! Mutta mulla on vaatetusalatausta, ja mulle tuli mieleen, kuinka olin tutustunut tällaisiin alpakankasvattajiin, jotka tuottavat sitä villaa. Meidän elokuva kertoo siis alpakoiden kasvattamisesta ja sen villan jalostamisesta.”

Elokuva on kuvattu alpakkatilalla Mathildedalin kylässä Etelä-Suomessa. Tiimi majoittui mökillä Tammisaaressa ja myös ideoi ja leikkasi elokuvan siellä. Idean saatuaan he soittivat heti alpakoiden kasvattajalle, joka suostui kuvattavaksi seuraavana päivänä. Hän oli onneksi puhelias, ja materiaali elokuvaan syntyi helposti. Marika oli kuvauksissa tuottajana – hän toimi yhteyshenkilönä alpakkatilan suuntaan, varmisti että sopimukset ovat kunnossa ja huolehti tiedostojen lähettämisestä. Tiimissä on yksi ammattimainen kuvaaja-leikkaaja, vaikka muuten työtehtävät kuvauksissa jakaantuvat tilanteen mukaan. Mutta leikkauspöydän ääressä istuvat kaikki yhdessä, kunnes rakenne on alkanut hahmottua.

Viikonlopuissa antoisinta Marikan mielestä ovat keskustelut tiimiläisten kanssa. ”Silloin kun me mietitään sitä ideaa, meillä on ihan tosi diippejä keskusteluja, koska me halutaan löytää jotain kiinnostavaa ja merkityksellistä, mistä me voitaisi näin lyhyessä ajassa kertoa. Parasta on ollut keskustelut yhdessä tiimin kanssa ja se, kun päästään oikeasti sukeltamaan tosi syvälle johonkin aiheeseen.”

Muutamassa päivässäkin pystyy tekemään dokumenttielokuvan, eikä pitkää esitutkimusta aiheesta välttämättä tarvita. ”Mä koen, että me koko elämän ajan havainnoidaan erilaisia asioita ja jokaisella ihmisellä on jostain asiasta jonkinnäköinen haisu. Tavallaan dokumenteissa ei oo pakko välttämättä tehdä mitään pitkäaikaista seurantaa, se voi olla lyhytkin ilmiö, jonka vaan tallentaa jollain tavalla. Se on tän hetken kuva, sehän on kiinnostavaa joka tapauksessa viiden-kymmenen vuoden päästä katsoa, miltä tänään näyttää esimerkiksi Helsingissä.”

Vinkiksi kilpailuun osallistuville Marika sanoo, että tärkeintä on koota kiva tiimi ympärilleen. Kannattaa myös jo etukäteen varmistaa, että tiimillä on käytettävissään kuvauskalusto ja tietokone, jolla elokuva voidaan leikata. Ammattilainen ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan kuka tahansa voi osallistua. ”Kaikilla löytyy ihan varmasti jotain annettavaa, jos ei muuta niin kaikilla on ainakin matkan varrella tullut erilaisia asioita vastaan, ja sitä dokkaria voi tehdä omista kiinnostuksen kohteista!”

Marika työskentelee ohjelmistoalalla, ja elokuvien tekeminen on hänelle rakas harrastus. Uneton48 on ollut Marikalle juuri sopiva tapa harrastaa elokuvantekoa.

”Unettomassa on ollut parasta just itselle, ja varmaan parille muullekin mun tiimiläiselle, se, että se pitää jotenkin hyvissä rajoissa sen harrastamisen. Meillä on aika raskaat duunit kaikilla, kokopäivätyöt. Tää on rakas harrastus, ja on ihanaa että kun se alkaa, sä tiedät että se myös loppuu – sit se ei oo semmonen takaraivossa jyskyttävä asia, se ei muutu möröks missään vaiheessa. Uneton on silleen kiva konsepti, että tällaiselle harrastajalle se on kiva yhden viikonlopun rykäisy, mutta samaan aikaan siitä ei tuu mitään liiallista stressiä.”