Kuunnelma: Bunnylinen murha

Joona Möttö ohjasi etänä kuunnelman Bunnylinen murha Euphoria Borealiksen Stay Home! -leffahaasteessa. Kuunnelman äänityksiä varten hän antoi kaikille näyttelijöille repliikit ja hiukan taustatietoa siitä, millainen hahmo on kyseessä. Kukin näyttelijä äänitti repliikkinsä itsekseen puhelimella ja lähetti ne sitten Joonalle, joka kuunteli ne, ja antoi lisää ohjeita. Sitten äänitettiin uusi kierros.

Tässä Joonan vinkit kuunnelman tekijöille: 

Selkeys selkeys selkeys. Kukaan ei näe mitä kuunnelmassa tapahtuu, niin kaikesta kannattaa tehdä hyvin selkeää kuuntelijan mukana pitämiseksi.

1. Hahmojen pitää tarvittaessa avata kuuntelijalle mitä tapahtuu, koska kukaan ei näe mitä hahmot näkevät. Voi tuntua höpsöltä kirjoittaa repliikkejä, joissa hahmo selittää jotain itselle ilmiselvän oloista, mutta kuulija on kiitollinen saadessaan tapahtumista tarkan kuvan.
2. Ääniefektien pitää olla selkeitä ja ymmärrettäviä, niin että kuuntelija ymmärtää äänestä mistä on kyse. Jos ääniefekti on sellainen, ettei siitä selvästi ymmärrä mitä se kuvastaa, esim jokin avaruusaluksen kummallinen ääni verrattuna selvästi ymmärrettävään koiran haukkumiseen, hahmo voi vielä dialogissa avata mitä tapahtuu.
3. Hahmojen pitää kuulostaa tarpeeksi erilaisilta toisistaan, etteivät he mene keskenään sekaisin, ja nimien kannattaa myös olla erilaisia toisistaan.
4. Näyttelijöitä kannattaa myös ohjata olemaan vähän dramaattisempia kuin elokuvassa, koska meillä ei ole kuvaa apuna hahmon tunteiden lukemisessa. Kuunnelma ei ole äänikirja, joten tunteita saa ja pitääkin näyttää!
5. Kuunnelmassa ja kirjoissa on se yhteistä, että mikä vain on mahdollista vähillä resursseilla, toisin kuin elokuvassa. Käytä mielikuvitusta

Perustietoa etänä kuunnelmaa suunnittelevalle myös jutussa Elokuvan harrastaminen kotona.

Maalaukset: Muura Karu

Kuunnelman kuvitus: Ari Perälä