Parhaat selviytymisvinkit elokuvafestivaalille

Laaja elokuvatarjonta, mestarikurssit ja inspiroiva oheisohjelma. Elokuvafestivaaleilla haluaisi osallistua kaikkeen, mutta liian täyteen tungettu aikataulu ahdistaa. Kymmenen rutinoitunutta festivaalikävijää antoi parhaat vinkkinsä siitä, miten festivaalista saa eniten irti kivuttomasti.

Festivaalipasseja

Lue festivaalikatalogi fiksusti
Hyvä tapa valmistautua festivaaliin on lukea festarikatalogi. Jos on kyse pienestä festivaalista, kannattaa katalogi lukea kannesta kanteen. Ison festivaalin kohdalla voi valita itseään eniten kiinnostavat esitysosiot, koska laajan valikoiman takia et kuitenkaan ehdi nähdä kaikkia haluamasi elokuvia. Kun katalogi on käyty huolellisesti läpi, ei siihen tarvitse enää koskea: ohjelmistoon on hyvä jättää aina myös yllätyksiä!

Sano festivaalin ajaksi hyvästit sosiaaliselle elämelle ja velvollisuuksille
Festivaalista saa eniten irti siirtämällä sen ajaksi kaikki velvollisuudet ja sosiaalisen elämän syrjään. Sammuta puhelin, vedä huppu päähän ja katso hyvällä omallatunnolla niin monta elokuvaa kuin ehdit.

Pidä leffapaasto festarin jälkeen
Festivaalikrapula merkitsee paitsi jalkakramppeja ja huonoa ravitsemusta, myös henkistä alavirettä. Monet festivaalielokuvat ovat vaativia ja kaipaavat pureskelua vielä pitkään lopputekstien jälkeenkin. Jos katsot festareilla kolme elokuvaa päivässä tai enemmän, pidä festivaalin jälkeen leffapaasto. Tee itse ruokaa, soita isoäidillesi ja varmista, että saat raitista ilmaa.

Muista syödä ja juoda
Elokuvateatterissa istumiselta ja tapahtumissa juoksemiselta ei välttämättä jää paljon aikaa itsennsä huolehtimiseen. Pakkaa laukkuun pähkinöitä ja hedelmäpatukoita – ne pitävät verensokerin tasaisena ja jaksat keskittyä. Monet panttaavat veden juomista koska eivät jaksa ravata vessassa. Pidä laukussa tölkki kookosvettä! Se palauttaa kehon nestetasapainon, eikä sitä tarvitse litkiä litroittain.

Kirjoita muutama lause elokuvasta
4-6 elokuvaa päivässä on rasite aivoille, ja vaarana on, että katsomasi elokuvat muuttuvat mössöksi päässäsi. Kirjoita esimerkiksi festarikatalogiin pari lausetta tai avainsanaa jokaisesta näkemästäsi elokuvasta. Näin elokuvat muistuvat mieleen myös jälkikäteen.

Mukava vaatetus
Jätä trendivaatteet henkariin. Festareilla hallitsevat hupparit, villapaidat ja tukisukat. Kukaan ei halua istua leffassa kiristävissä vaatteissa tai juosta paikasta paikkaan epämukavissa kengissä. Mukavat ja hengittävät vaatteet ovat edellytys jaksamiselle.

Suunnittele aikataulu jokaiselle päivälle
Tee aikataulu jokaiselle päivälle ja pidä kiinni siitä. Näin vältyt turhalta sekoilulta. Aina ei kuitenkaan pääse katsomaan haluamaansa elokuvaa, koska näytös saattaa olla täynnä. Tee myös varasuunnitelma, jotta et jää hakkaamaan päätäsi seinään. Lukujärjestykseen ilmaantuneessa välissä voit esimerkiksi käydä kahvilla tai kaupassa.

Valmistaudu  jonottamaan
Jonottaminen voi olla turhauttavaa, etenkin kun edessäsi on sadan metrin lippujono. Katso jonottamista positiiviselta kantilta. Nyt on hyvä mahdollisuus venytellä, vastata viesteihin, nollata aivot tai turista vieruskaverin kanssa. Jono ei pienene turhalla stressaamisella, joten etsi sisäinen Yodasi, syö hedelmäpatukka ja juo vettä.

Keskitä energiasi oikein
Oletko tulossa festivaalille pitchaamaan ideaa uuteen elokuvaan tai kosiskelemaan levittäjiä? Keskity pääasiaan. Kun se on hoidettu, voit ottaa rennommin. Yksi asia kerrallaan.