Kelaamo-näytös 2018

Nuorten elokuvantekijöiden verkkoyhteisö Kelaamo tuo Tampereelle tujun tastinginsa jo kahdeksatta kertaa. Kelaamo-näytöksen elokuvat tutkailevat, millaista on olla lapsi, nuori tai aikuinen – millaista on olla ihminen. Se voi olla kiusallista, se voi olla performanssi, se voi olla hyvä yritys tai täydellinen heittäytyminen.

Näytöksen avaa Anton Lipastin riemastuttava, Monty Python -henkinen Vanki, Nuijasodan melskeisiin sijoittuva epookkilyhäri.

Nuoruuden intoa pursuava, Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden MAEAERAENPAEAE ammentaa näppärästi muun muassa vlogisketseistä ja amerikkalaisesta indiekomediasta.

Henrik Storsjön Stora pojkar -westernin herkullinen asetelma leikittelee työelämän säännöillä ja motivaatioilla. Aikuisuus on vain illuusio, ja ne hiekkakakut nyt vain pitää saada taputeltua.

Disconnected, Valveen elokuvakoulussa valmistunut lyhytelokuva digitaalisista yhteyksistä, on enemmän kuin vain kommentaari ruutuajasta tai somekoukusta. Disconnected katsoo laitteen taakse, ihmiseen.

Runoelokuviin erikoistuneen Mikaela Välipakan lumoava musiikkivideo odkidin Gentle Digital Monsters -kappaleeseen antaa tilaa katsojan tulkinnalle. Kuvien kauneuden takaa pilkottaa vaikean masennuksen käsittely.

Vaivattoman hallittu Kosketus on tärkeä avaus ja kipeä tarina, jossa lapsena saadut haavat kulkevat mukana aikuisuuteen. Fabian Munsterhjelmin ohjaustyössä puhe ja vaikeneminen luovat käsinkosketeltavan jännitteen.

Näytöksen päättää Inga Pohjolaisen komea 100 vintrar, en vår (“sata talvea, yksi kevät”). Kaksi outsideria (verrattomat Mimosa Willamo ja Matti Onnismaa) ja koira kohtaavat suomalaisessa pikkukylässä. Lapsuus loppuu, mutta pako kohti elämää alkaa.

Teksti: Heli Metsätähti


Tampere Film Festival 2018

Festivaali 7.-11.3.2018
Kelaamo-näytös torstaina 8.3. klo.18
Liput alk. 8 €
Osta lippu

Näytöksen elokuvat

Vanki  (The Prisoner)

Ohjaus: Anton Lipasti
Tuotanto: Turun AMK, 2017
Kesto: 6 min
Synopsis: Vouti Abraham teloittaa kapinajohtaja Jaakko Ilkan, mutta saa tietää, että tämä pitikin toimittaa elävänä Turun linnaan.

MAERAENPAEAE

Ohjaus: Janne Yrjö-Koskinen ja Mico Pellikka
Tuotanto: Janne Yrjö-Koskinen ja Mico Pellikka, 2017
Kesto: 11 min
Synopsis: MAEAERAENPAEAE on tarina ystävyydestä yli rajojen. Pinnan alle piiloutuu kuitenkin salaisuuksien verkko. Onko kertomatta jättäminen valehtelua?

Stora pojkar (Big Boys)

Ohjaus: Henrik Storsjö
Tuotanto: Arcada, 2017
Kesto: 11 min
Synopsis: 60-vuotias Einar leikkii ystävänsä kanssa hiekkalaatikolla, kun kauempana käynnissä oleva vesisota herättää hänen uteliaisuutensa. Einar haluaa mukaan.

Disconnected

Ohjaus: Pyry Silomaa
Tuotanto: Valveen elokuvakoulu, 2017
Kesto: 5 min
Synopsis: Tyttö irtautuu maailmasta.

odkid – gentle digital monsters

Ohjaus: Mikaela Välipakka
Tuotanto: Mikaela Välipakka, 2016
Kesto: 5 min
Synopsis: Ambient-artisti odkidin kanssa tehty “gentle digital monsters” musiikkivideo heijastelee vaikeaa masennusta kauniiden sekä herkkien kohtauksien kautta. Irralliset melankoliset kuvat ja ihmiset kuvaavat omaa masennusjaksoani, kun mikään ei oikein tuntunut miltään – edes kauniit valot tai musiikki.

Kosketus (Touch)

Ohjaus: Fabian Munsterhjelm
Tuotanto: Fabian Munsterhjelm & Petri Ihonen, 2017
Kesto: 9 min
Synopsis: Kosketus kertoo Juhanista, joka eräänä päivänä näkee entisen liikunnanopettajansa. Muistot tulevat takaisin pintaan monien vuosien jälkeen, ja Juhani päättää seurata häntä.

100 vintrar, en vår (100 winters, one spring)

Ohjaus: Inga Pohjolainen
Tuotanto: Arcada, 2017
Kesto: 14 min
Synopsis: 100 talvea, yksi kevät vie katsojan suomalaiselle maaseudulle, missä talvi ei tunnu koskaan päättyvän. Kylä, jossa Valma elää on kuihtumaisillaan, niin kuin hänen toivonsa paremmasta tulevaisuudesta. Talvi tuo tullessaan odottamattoman ystävyyden Valman ja mystisen miehen välille, joka auttaa Valmaa ymmärtämään, että jokin hänen elämässään on muututtava.

Kansikuva: Kosketus, o. Fabian Munsterhjelm