Kelaamon tärpit DocPoint -festivaalille 2018

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint järjestetään 29.1.-4.2.2018. Ajatuksia ja tunteita herättävä elokuvakattaus tarjoaa niin kevyttä kuin raskaampaakin purtavaa. Kelaamon toimitus listasi elokuvat, joita kertakaikkiaan et halua jättää väliin.


DEAF CHILD (Doof Kind)

Hollantilainen Tobias on ollut syntymästään asti kuuro. Intiimeistä keskusteluista, lapsuudenkuvista ja kotivideoista koostuvan dokumentin on ohjannut Alex de Ronde, Tobiaksen isä. Idfa-dokumenttielokuvafestivaalin yleisöpalkinnon voittanut Deaf Child on lämmin ja koskettava kertomus Tobiaksen elämästä. Se on myös elokuva kuurojen omasta maailmasta, joka on kokonainen kulttuuri omine tapoineen ja kokemuksineen.

Ohjaus: Alex de Ronde / Hollanti, 2017
Kesto: 72 min
S

Esitysajat:
Kinopalatsi 6: Ke 31.1. klo 17.00
Kinopalatsi 1: Su 4.2. klo 14.45

 

CAUSE OF DEATH: UNKNOWN

Anniken Hoelin sisko Renata kuoli äkillisesti ja ilman ilmeistä syytä vuonna 2006 vain 35-vuotiaana. Jo seuraavana päivänä kymmenen vuotta nuorempi Annike, nosti kameran ja kuvasi siskonsa jälkeen jättämiä tavaroita, ja on jatkanut kuvaamista siitä asti. Epämääräinen yritys ymmärtää on saanut vuosien aikana selvän suunnan: Hoel tutkii, oliko psyykenlääkkeillä vaikutusta siskon kuolemaan. Kyse ei ole enää vain Hoelin isosiskosta vaan miljardien eurojen lääkebisneksestä, joka manipuloi lääkäreitä, jotka puolestaan määräävät lääkkeitä, joiden annostuksesta tai yhteisvaikutuksista ei olla yhtä mieltä.

Ohjaus: Annike Hoel / Norja, 2017
Kesto: 90 min
K12

Esitysajat:
Kinopalatsi 8: Ti 30.1. klo 17.15
Kinopalatsi 6: La 3.2. klo 16.00

 

BROTHER JAKOB

Jakob viettää villiä nuoruutta Berliinissä juhlien ystävien kanssa ja keskittyen intohimoisesti musiikkiin. Yhtäkkiä Jakob kuitenkin hylkää vanhan elämänsä ja kääntyy islamin uskoon. Perhesuhteet katkeavat, ja fundamentalistinen näkemys uskosta värittää jokaista yhteydenottoa. Elí päättää yrittää ymmärtää ja tekee dokumentin tutustuakseen veljeensä uudelleen. Brother Jakob kuvaa valtavaa ilmiötä kosketusetäisyydeltä. Muutos on kivulias ja menettämisen pelko molemminpuolista, kun veljesten maailmankuvat lähtevät eri suuntiin.

Torstain näytöksen jälkeen Q&A-haastattelu ohjaaja Elí Roland Sachsin kanssa.

Ohjaus: Elí Roland Sachs / Saksa, 2017
Kesto: 92 min
K12

Esitysajat:
Kinopalatsi 8: To 1.2. klo 15.15
Kinopalatsi 6: La 3.2. klo 18.00
Kiasma-teatteri: Su 4.2. klo 13.00

 

COMMUNION (Komunia)

Puolalaisen Anna Zameckan palkitussa esikoisdokumentissa perhe on pahin ja pyhin. Neljätoistavuotias Ola ei odota aikuistumista vaan aikuista, joka vapauttaisi hänet olemaan lapsi. Vanhemmat ovat vastuuttomia kakaroita, ja autistinen veli Nikodem omasta mielestään eläin – eläin, joka on pian saatettava täysivaltaiseksi kirkon jäseneksi. Lastensuojelulle Ola vakuuttaa, että kaikki on mallillaan: isän kanssa menee hienosti, koulussa sujuu hyvin. Hurjinta ja kurjinta intiimissä Communionissa on juuri lapsen epätoivoinen usko oman sairaan perheen ihmeparantumiseen.

Kaikkien näytösten jälkeen Q&A-haastattelu elokuvan ohjaajan Anna Zameckan kanssa.

Ohjaus: Anna Zamecka / Puola, 2017
Kesto: 72 min
S

Esitysajat:
Kinopalatsi 7: Ke 31.1. klo 15.00
Kinopalatsi 7: To 1.2. klo 19.00
Kinopalatsi 8: Pe 2.2. klo 21.30

 

I AM ANOTHER YOU

Elämä kadulla on helpointa kuviteltavissa olevaa elämää, 22-vuotias Dylan Olsen uskoo. ”Olen täällä kokeakseni ihmisyyden”, Dylan kertoo hymyillen kameraa pitelevälle Nanfu Wangille ja lupaa näyttää, mitä on vapaus. Wang lähtee mukaan leikkiin, mutta tajuaa pian, että kadulla on helppoa vain, jos on niin etuoikeutettu, että voi valita toisin. Katsoessaan tarkemmin Wang alkaa ymmärtää, miksi Dylanin on niin vaikea sopeutua – vaikka hän vaikuttaa niin normaalilta. Päänsä sisällä Dylan on monta eikä yksi.

Ohjaus: Nanfu Wang / Yhdysvallat, 2017
Kesto: 82 min
K7

Esitysajat:
Kinopalatsi 6: Ke 31.1. klo 21.00
Kinopalatsi 2: Pe 2.2. klo 21.45
Andorra: Su 4.2. klo 18.30

 

SILVANA

Ohjaajat Mika Gustafson, Olivia Kastebring ja Christina Tsiobanelis seurasivat tiiviisti rap-artistia Silvana Imamia vuodesta 2014 alkaen tämän keikoilla ja yksityiselämässä. SILVANA on henkilökuva vakavasta ja intohimoisesta artistista mutta myös rakkaustarina, jonka alussa epävarma ja hukassa oleva Silvana ihailee nykyistä kumppaniaan poptähti Beatrice Eliä kaukaa.

Ohjaus: Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis / Ruotsi, 2017
Kesto: 91 min
K12

Esitysajat:
Kinopalatsi 2: Ma 29.1. klo 19.15
Kinopalatsi 2: To 1.2. klo 19.30
Kinopalatsi 1: La 3.2. klo 21.30

 

STEP

Baltimore Leadership School for Young Women -koulun step-ryhmä valmistautuu suureen steppikilpailuun – ja pääsemään collegeen. Dokumentti tarkastelee myös tärkeitä yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten Yhdysvaltojen rasistisia jännitteitä sekä Black Lives Matter -liikettä. Köyhyydellä on kauaskantoisia vaikutuksia ja koulutuksella on valtavan suuri merkitys. Pysyäkseen steppiryhmässä nuorten naisten täytyykin suoriutua opinnoistaan hyvin arvosanoin.

Ohjaus: Amanda Lipitz / Yhdysvallat, 2017
Kesto: 83 min
K7

Esitysajat:
Savoy-teatteri: To 1.2. klo 19.30
Kinopalatsi 1: Su 4.2. klo 16.30

 

VIVRE RICHE

Ketäpä ei kiinnostaisi rikastua helposti. Norsunluurannikon Abidjanista on kehkeytynyt yksi maailman suurimmista verkkohuijausten keskittymistä. Nuoret miehet Rolex the Portuguese ja Bourgeois kavereineen himoitsevat siivua mehevästä bisneksestä. He pelaavat tunteilla, kohteenaan rakkautta etsivät ranskalaisnaiset. Välillä bisnes on epävarmaa. Hyvinä kuukausina tulot nousevat tuhansiin euroihin. Nuoret elävät keskellä maansa murrosta. Perinteet ovat läsnä, eikä perhe hyväksy moisia liiketoimia. Toisaalta nuorison mahdollisuudet ovat vähissä – internet mahdollistaa vähintään unelmoinnin jetset-elämästä.

Ohjaus: Joël Akafou / Ranska, Burkina Faso, Belgia, 2017
Kesto: 53 min
K12

Esitysajat:
Korjaamo Elokuvasali: To 1.2. klo 17.15
Andorra: La 3.2. klo 12.30

DocPoint dokumenttielokuvafestivaali Helsingissä 29.1.-4.2.2018