Kelaamon tärpit DocPoint -festivaalille

Kelaamon superharjoittelija Maria Lehtonen toimii parhaillaan vapaaehtoisena DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla. Maria valitsi Kelaamolle viisi suositusta festivaalin tarjonnasta.

Marian valitsemissa elokuvissa nähdään etenkin vahvoja tyttöjä ja naisia vähemmistöistä – saamelaisyhteisöstä, Ruotsin afrikkalaisista, suomenturkkilaisista, Iranin afganistanilaisista. Jokainen heistä tavoittelee unelmiaan ja paikkaansa maailmassa omilla ehdoillaan. Tanssikilpailun voitto avaa afrikkalaissyntyisille ruotsalaistytöille ovet tehdä sitä mitä he eniten haluavat ja haave rap-tähden urasta antaa Afganistanista Iraniin paenneelle Sonitalle rohkeutta olla vaikenematta maassa, jossa naisella ei ole oikeutta lauluun tai mielipiteisiin.

New Yorkissa puolestaan elävät asuntoonsa eristetyt Angulon veljekset, joiden käsitys ulkomaailmasta perustuu vain elokuviin – todelliset kaupungin kadut ovat heille tuntematon viidakko.

 

Isän tyttö

Suomessa kasvaneen, turkkilaistaustaisen ohjaajan Melisa Ünerin elokuva seuraa läheltä turkkilaisen yksinhuoltajaisän tyttären yritystä irtautua isän vaikutuspiiristä. Melisa lähtee sinne, minne isä ei häntä ainakaan tule seuraamaan – Turkkiin.

Ohjaaja: Melisa Üneri (Suomi 2015)

Esitysajat:
Kinopalatsi 2: Tiistai 26.1. klo 16:45
Kinopalatsi 7: Perjantai 29.1. klo 21:30

Martha & Niki

Elokuva kertoo afrikkalaistaustaisista ruotsalaisista tanssijoista, jotka voittavat maailman suurimman katutanssikilpailun, Juste Deboutin Ruotsissa. Dokumentissa seurataan, kuinka voitto avaa tytöille mahdollisuuksia tehdä mitä he eniten rakastavat mutta kuinka se koettelee myös ystävyyttä.

Ohjaaja: Tora Mårtens (Ruotsi 2015)

Esitysajat:
Korjaamo / Galleria-sali: Tiistai 26.1. klo 18:30
Kinopalatsi 8: Perjantai 29.1. klo 15:15

Sonita

Sonita on afganistanilainen tyttö Iranissa, joka haluaa rap-artistiksi maassa, jossa naisilta laulaminen on kielletty. Noudattaako perinteitä ja avioitua nuorena perheen vuoksi vai antaako äänensä kuulua kaikkien naisten puolesta?

Ohjaaja: Rokhsareh Ghaem Maghami (Iran, Saksa, Sveitsi 2015)

Esitysajat:
Kinopalatsi 7: Keskiviikko 27.1. klo 19:15
Savoy-teatteri: Torstai 28.1. klo 19:00

Minä ja pikkusiskoni

Kuinka pysyä perinteisen saamelaiskulttuurin jäsenenä ja olla samalla oma itsensä? Suvin pikkusisko Kaisa rakastaa samaa sukupuolta olevaa ihmistä ja kuuluu siten vähemmistöön vähemmistön sisällä.

Ohjaus: Suvi West (Suomi, Norja 2016)

Esitysajat:
Kinopalatsi 1: Tiistai 26.1. klo 18:30
Kinopalatsi 7: Perjantai 29.1. klo 17:00

The Wolfpack

Angulon veljekset asuvat New Yorkissa, mutta eivät ole koskaan poistuneet asunnostaan. Yksi veljeksistä päättää yhtenä päivänä astua kohti tuntematonta ja avata manhattanilaisen asunnon oven.

Ohjaus: Crystal Moselle (Yhdysvallat 2015)

Esitysajat:
Savoy-teatteri: Tiistai 26.1. klo 19:00
Savoy-teatteri: Lauantai 30.1. klo 19:45