Alice glad på GIFF.

“Spännande, lärorikt och häftigt” – Alice berättar om sin tid på Göteborg filmfestival

Alice, 20, arbetade som volontär på Göteborg filmfestival, den största i Norden, som gick av stapeln den 26.1.-4.1.2024. För Kelaamo berättar hon om vad det innebär att jobba på en filmfestival, om arbetsuppgifterna, vad hon lärde sig och vad som var det allra bästa.

Hur kom du på att söka till volontär på Göteborg filmfestival?  

Jag går en ettårig filmutbildning på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv, 30 minuter från Göteborg. Min lärare Inuk berättade om möjligheten att volontära på GIFF. Jag tyckte det lät spännade och kände att det var en ypperlig chans att få träffa andra likasinnade filmentusiaster och ta del av nordens största kulturevenemang. 

Vilka arbetsuppgifter hade du? Hade du möjlighet att själv välja din arbetsuppgift/-uppgifterna? 

Jag jobbade på Industry Centre med biljett uthämtning och med att ge ut ackrediteringar, det vill säga festivalpass till gästerna. På Industry Desk var vi oftast de första människorna som gästerna träffade, så det var viktigt att ge ett bra första intryck genom att le och vara välkomnade. 

När man fyllde i intresseanmälan skulle man läsa om de olika arbetsuppgifter som GIFF erbjöd för volontärer och skiva vilken arbetsuppgift man helst ville jobba med. Jag sökte biografvärd, publikvärd och Industry Centre. 

Man har möjlighet att önska vilken volontär uppgift man vill jobba med och på det sättet påverka sina arbetsuppgifter. 

På Industry centre jobbade Alice med biljett uthämtning och ackrediteringar.

Upplever du att du fick en bra bild om vad det innebär att jobba på en filmfestival? 

Ja, det tycker jag! Jag jobbade bara med en liten del av festivalen, men i centrumet av festivalen, det vill säga på Hotel Draken. Jag var mitt i smeten. Jag skulle beskriva det som spännande, lärorikt och hektiskt. 

Under min fritid träffade jag andra volontärer, till exempel i kön till en filmvisningen eller på en lunchrestaurang. Då fick jag höra om deras arbetsuppgifter och hur de har haft det. På det sättet träffade jag bland annat runners, biografvärdar och GIFF:s taxichaufförer. 

Hur var stämningen på bland arbetarna? 

Fin och uppskattad! Vi var oftast kring sex personer som jobbade samtidigt. Vi hjälte varandra och hade en god stämning under arbetspassen. 

Utanför Hotel Draken, centrumet av festivalen.

Var dagarna långa? 

På Industry Centre hade alla volontärer ungefär 5 stycken sex timmars skift där det oftast fanns två personer som jobbade med ackrediteringar och en med biljetterna. Resten jobbade med andra uppgifter. 

Passen var antigen från 8-14 eller 14-19. Efter passen gick jag oftast på filmvisning, då det var något vi volontärer fick göra gratis som tack för vårt arbete. Jag var oftast hemma runt tio tiden. 

Prat efter filmvisning.

Vad var det bästa med upplevelsen? Vad lärde du dig? 

Det bästa var nog jobbet, nya kompisar och att leva i en filmbubbla i 10 dagar. Jag trivdes jättebra med mina arbetsuppgifter, då jag fick träffa massor med intressanta människor dagligen och jobba med kundservice, något jag inte gjort tidigare. 

Något jag tyckte extra mycket om var att kolla på bio som erbjöd Actors Talk därefter. Det gav nya insikter till filmen. Man fick oftast höra om hur det vara att producera filmen, vad budskapet med filmen är, vem filmen är riktad till och varifrån idén till filmen härstammar från. 

GIFF erbjöd massa spännande lunch restauranger som vi fick lunchsedlar till. Som nykomling till Göteborg, tog jag mig utmaningen att varje dag äta på en ny restaurang och på det sättet utforska staden. Min favorit restaurang var 14m2 Bao, med super härlig personal och härlig mat! Rekommenderar starkt om du är på visit i Göteborgs området. 

GIFF erbjöd volontärerna lunchsedlar och Alices favorit restaurang var 14m2 Bao.

Vad kan vara bra att veta före man söker till volontär? 

Se till att du är flexibel i dina tidtabeller och var öppen att lära dig nya kunskaper. Ingen dag är den andra lik på festivalen, så trivs du i både en hektisk och lugn miljö är detta kanske något för dig! 

Hade du tid att titta på filmer? 

Ja! Jag använde mina fria dagar till att se på film samt före och efter mina arbetspass. Allt som allt såg jag 19 filmer. Min favoriter var Stormskärs Maja, The Missile och Je’vida, alla finska filmer. 

Filmteam på scen.

Kan du tänka dig att fungera som volontär igen? 

Absolut! Jag ser framemot följande volontär äventyr, varesig det är på GIFF eller på något annat roligt evenemang. 

Skojig faktaruta om GIFF 

  • GIFF är den största filmfestivalen i Norden
  • På GIFF visades 200 filmer från 80 olika länder 
  • Filmer visades på 9 av stadens biografer 
  • GIFF är mycket mer än film, en plats för marknadsföring för nordisk film och tv, paneldiskussioner med filmskapare från hela världen och en hel del fest!  
  • På GIFF jobbar 200 volontärer, utan dem skulle inte festivalen vara genomförbar 
  • Som volontär får du vara del av att ordna ett evenemang, ta del av GIFF merch, lunchsedlar, se film gratis på bio, nya kompisar och möjlighet att träffa filmskapare 
  • Den störst biosalongen där det visades film är Draken, med sammanlagt 713 platser 
  • Som volontär kan du jobba som: biograf-och publikvärd, runner, på industry centre, som evenemangsvolontär, med nordic film market eller TV-Drama Vision, med filmpolitiskt toppmöte, som fotovolontär eller juryvärd