Aron Masalin. Bild: Zabrina Nickull

Aron Masalin: manus och regi på Arcada

Aron Masalin studerar manus & regi för andra året på Arcada. Under sin studietid har han bland annat gjort filmerna Musmannen och More than a billion. För Kelaamo berättar Aron om hur det är att studera på Arcada – vad studierna består av, vad som varit mest givande och om sina framtidsplaner.

Pärmbild: Zabrina Nickull

Hur blev du intresserad av film? 

Vi besökte min mormor ofta. Vi hyrde ut samma film varje gång. Blev vi trötta på Maija Poppanen eller var det vårt bestämda val varje gång minns jag inte. Jag var väl mest fokuserad på att alla syskonen får lika många godis. Ändå, filmfröet började gro där tror jag, under hela ritualen som knöt ihop vår filmstund. Utöver det har jag sett bra filmer, framför allt bra berättelser, som helt enkelt fått mig att fastna. 

Hade du erfarenhet av filmmakande innan du sökte till Arcada? 

Jag har gjort film före jag ens visste själv. Skejtvideor hörde helt enkelt till skejtkulturen. Vi gjorde med min kusin sammanlagt säkert hundratals skejtvideor, fastän nu i tillbakablick är kvaliteten just vad man kan förvänta sig av en fjortonåring. Skejtandet föll bort så småningom, men intresset för filmandet stannade kvar.

Aron Masalin på inspelningar. Bild: Zabrina Nickull

Hur var ansökningsprocessen? Något viktigt för en sökande att ta i beaktande?

Ansökningen gick smidigt och snabbt. Jag var nervös, men nöjd. Nu efter ett och ett halvt år studier förstår jag hur lite jag visste före jag började studera, så glöm tanken att du borde vid ansökning vara en färdig medianom. Hoppa huvudet före och lita på processen. 

Vad består studierna av? 

Vi har lagat korta video-projekt, reportage, dokumentär och fiktiv film. Man får alltså göra mycket mycket mycket. Vid sidan om har vi nästan alltid en kurs utanför egna området. Till exempel nu har vi media-alan suomi, alltså finska kurs, för att lära oss kommunicera proffsigt på finska. Vuxet.

Vad tycker du har varit bäst/mest givande med studierna? 

Akademiska nivån har varit det mest givande. Jag har fått omforma min uppfattning av skolgång jag burit genom grundskolan och gymnasiet. I gott och ont.

Takten är snabb och innehållet utmanande, vilket får en att växa, bli vuxen. Belönande! Och naturligtvis, en av de bästa sakerna är att lärarna vet vad de talar om och satsar i undervisningen. Många verkar vara missnöjda på dem och skolan, men det kunde också vara mycket sämre än det är, så jag är tacksam, nöjd.

Har du planer för vad du vill göra efter studierna?
 
Studera vidare eller jobba. Arcada öppnar många dörrar i flera riktningar. I alla fall vill jag hålla kontakt med nuvarande klasskompisar och göra galna projekt tillsammans.

Länkar:

Arcada: Film och Media
Kelaamo: Intervjuer om att studera film