Suomen elokuvafestivaalit ja niiden tarjonta

Elokuvafestivaalivuosi on monipuolinen ja värikäs, mutta mitä eri festivaalit tarjoavat ja minne pitää suunnata? Kelaamo listasi Suomen elokuvafestivaalit ja mitä ne sisältävät.

TAMMIKUU

Skábmagovat, Inari
Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat esittää alkuperäiskansan, saamelaisten, elokuvia ja dokumentteja. Lisäksi festivaalilla vierailee joka vuosi muiden alkuperäiskansojen elokuvatuotantoja.

Ekenäs Filmfest,Tammisaari
Ruotsinkielinen elokuvafestivaali, joka mielenkiintoisen elokuvakattauksen lisäksi  tarjoaa oheisohjelmaa. Perfekt för ett Ekenäs besök i vintriga januari.

DocPoint, Helsinki
Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint tarjoaa uusia näkökulmia, mielenkiintoa, tietoa, puheenaiheita ja keskusteluja. Tarjolla sekä kotimaisia- että ulkomaisia dokumenttielokuvia. Dokumenttielokuvia ei elokuvateatteriessa kovin usein pyöri, joten kerrankin on mahdollisuus nähdä dokumentteja valkokankaalta.

MAALISKUU

Tampereen elokuvajuhlat, Tampere
Suomen vanhin elokuvafestivaali tarjoaa maittavan kattauksen lyhytelokuvia maailmalta ja Suomesta. Kilpasarjojen lisäksi näytetään erikoisohjelmistoa kuten dokumenttielokuvia ja vieraskuratointeja.

Vera filmfestival, Maarianhamina
Vera Filmfestival on lyhyt- ja dokumenttielokuvafestivaali, joka järjestetään Maarianhaminassa, Ahvenanmaalla. Festivaali on Suomen suurin ruotsinkielinen elokuvafestivaali. Festivaalin ohjelmisto koostuu sekä paikallisista, pohjoismaisista että kansainvälisistä elokuvista. Jos pohjoismaiset elokuvat ja tekijät kiinnostavat, niin kannattaa suunnata kauniseen ja sympaattiseen Maarianhaminan.

Helsinki Cine Aasia, Helsinki
Helsinki Cine Aasia on Suomen ainoa aasialaisen nykyelokuvan festivaali. Joka vuosi maaliskuussa Helsinki Cine Aasia tuo suuren yleisön nähtäville juuri sen hetken mielenkiintoisimmat ja koskettavimmat itä- ja kaakkoisaasialaiset elokuvat.

Season Film Festival, Helsinki
Season Film Festivalin järjestää Rakkautta ja Anarkiaa. Ohjelmistossa on festivaaliyleisöt ympäri maailmaa hurmanneita elokuvia ja ennakkonäytöksiä kevään kuumimmista uutuuksista. Mainio ajankohta nauttia keväisestä Helsingistä ja laatuleokuvista.

HUHTIKUU

Kinos, Lahti
Lahden oma, erityisesti lyhytelokuviin keskittyvä elokuvafestivaali KINOS järjestetään vuosittain kevään korvilla. KINOS tarjoaa lyhytelokuvia, musiikkivideoita, animaatioita, sekä kokeellista elokuva- ja mediataidetta. KINOS-festivaalin ohjelmistossa vuorottelevat perinteisesti kotivideotasoiset tekeleet ammattimaisten tuotantojen kanssa.

Cinemadrome, Tampere
Tampereen tiukin leffafestari esittää Niagaran valkokankaalla kauhua, splatteria ja roskaa koko rahan edestä. Yleisesti ottaen aina -K18-

Night Visions, Helsinki
Night Visions – Pohjoismaiden suurin fantasia-, kauhu-, scifi-, ja toimintaelokuviin keskittynyt festivaali, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa Helsingissä. Yönäytökset ja veikeä festariyleisö nostaa elokuvakatsomiskokemuksen uudelle tasolle.

Loud Silents, Tampere
Loud Silents Festival on livesäestetyn elokuvan festivaali, joka järjestetään Tampereella 12.-14.4. Festivaalilla eri tyylilajien huippuartistit säveltävät elokuviin varta vasten uuden ääniraidan ja vetävät keikan kilpaa elokuvaprojektorin kanssa.

Suomalaisen Elokuvan Festivaali, Turku
Festivaali tarjoaa nimensä mukaisesti kattauksen vanhoja suomalaisia elokuvaklassikoita, mutta myös uudempaa tuotantoa. Suuntaa siis Suomen entiseen pääkaupunkiin Turkuun fiilistelemään Suomi-Filmiä!

Animatricks, Helsinki
Animatricks on Suomen vanhin animaatioon keskittyvä elokuvafestivaali. Vuosittain Helsingissä järjestettävä tapahtuma tarjoaa katsauksen uusiin kansainvälisiin animaatiohelmiin, kokoaa nähtäville mielenkiintoisia teemasarjoja, esittelee tuoretta suomalaista animaatiota sekä tarjoaa mielettömän kattauksen animaatioon liittyvää oheisohjelmaa ja festivaaliklubeja.

Loikka tanssielokuvafestivaali, Helsinki
Loikka esittää kuumimmat ja mielenkiintoisimmat tanssielokuvat Suomesta ja maailmalta. Tanssielokuviin ei törmää päivittäin, vaikka ne usein ovat visuaalisesti vaikuttavia ja tunteita herättäviä. Loikka järjestetään seuraavan kerraan vuonna 2020.

TOUKOKUU

Espoo Ciné, Espoo
Espoo Ciné tarjoaa eurooppalaisia laatuelokuvia sekä vanhoilta konkareilta että nousevilta kyvyyiltä. Myös lapsille ja nuorille on kattava tarjonta elokuvia. Metrolla Tapiolaan pääsee hujauksessa, joten hyppää kyytiin.

Metakino, Helsinki
Metakino on sarja min-festivaaleja jotka ovat pyhitetty kokeelliselle dokumenttielokuvalle, “essay”- ja lyhytelokuvalle ympäri maailman.

KESÄKUU

Sodankylä elokuvafestivaali, Sodankylä
Pohjoisen keskiyön auringon alla on aivan omalaatuinen tunnelma. Täällä voit nauttia niin mykkäelokuvista elävän musiikin säestyksellä ja uutuuksista. Myös päävieraiden aamukeskustelutilaisuudet ovat mielenkiintoisia. Ei sillä että pohjoiseen suuntaamiseen tarvitaan erillistä syytä, mutta jos nyt sellaista kaipaa, niin tässä erinomainen.

Scandinavian International Film Festival, Helsinki
Ihmisoikeus-elokuvafestivaali, jossa eri kulttuurit ja elokuvantekijät (niin ammattilaiset kuin nousevat kyvyt) kohtaavat. Vuoden 2019 festivaali järjestetään Helsingin keskuskirjasto Oodissa. Upea ympäristö ja lämmin tunnelma houkuttelevat myös sinut paikalle.

HEINÄKUU

Huhtamo IFF, Huhtamo
Ainutlaatuinen elämysfestivaali, jossa kohtaavat maaseudun idylli ja upeat elokuvat. Näiden lisäksi juhlavieraat, kohtaamiset ja paikalliset antimet takaavat sen, että kaikki viihtyvät.

ELOKUU

Ilokuvafestivaali, Mäntyharju
Ilokuvafestivaali tarjoaa ihanan leppoisan tunnelman, hienon teatterin hyvillä tuoleilla, hyvää hipsteriruokaa pihalla, tansseja ja oheisohjelmaa.

Turku Animated Film Festival, Turku
TAFF on kansainvälinen festivaali joka juhlistaa animaation taidetta ja luovaa mieltä. Kilpasarjojen ohella festivaalin ohjelmisto koostuu huolella kuratoiduista teemanäytöksistä, työpajoista, keskustelutilaisuuksista, näyttelyistä sekä tietenkin juhlallisuuksista.

Savonlinnan kansainväliset luontoelokuvafestivaalit, Savonlinna
Festivaalilla on nähtävillä ympäristö- ja luontoaiheisia elokuvia. Tämän lisäksi saa nauttia taiteesta, livemusiikista, keskusteluista, tekijävieraistta ja luontoaiheisista oheistapahtumista.

Blue Sea Film Festival, Rauma
Elokuvia kaikkien makuun ja kaiken ikäisille. Pohjoismaat ovat vahvasti esillä.

Oulun musiikkivideofestivaalit, Oulu
Audiovisuaalisen kulttuurin ja kotimaisen musiikkivideon juhlaa. Ennakkoluulotonta edelläkävijyyttä ja pohjoista outoutta.

Mykkäelokuvafestivaalit, Forssa
Forssassa järjestettävä Mykkäelokuvafestivaali on omistettu mykkäelokuville. Valtaosa ennen 1930-lukua tehdyistä elokuvista on mykkäelokuvia (niissä ei siis ole puhetta), joten festivaali on oiva tapa tutustua merkittävään osaan elokuvahistoriassa.

Red Carpet, Hyvinkää
Red Carpet on suomalaisen elokuvan festivaali, joka järjestetään Hyvinkäällä. Ohjelma sisältää kotimaisia elokuvia, konsertteja, tekijätapaamisia, keskusteluja ja kaupunkitapahtumia.

SYYSKUU

Kino Ylläs, Ylläs
Kino Ylläs – Elokuvia taivasalla on Ylläksen oma elokuvafestivaali. Elokuvanäytöksiä sekä sisä- että ulkotiloissa.

Kokkolan Kinojuhlat, Kokkola
Vuoden 2019 Kinojuhlien teemamaa on Ranska, ja yhteiskunnallinen teema valta.

Rakkautta ja Anarkiaa, Helsinki
Suomen suurin elokuvafestivaali sytyttää Helsingin valkokankaat tuleen vuoden kuumimmilla elokuvilla. Monipuolinen ohjelma tarjoaa taatusti kaikille jotakin. Liput näytöksiin kannattaa hankkia ajoissa, koska näytökset myyvät nopeasti loppuun.

LOKAKUU

Kuopion Vilimit, Kuopio
Vilimit on vuosen varrella tarjonnut esim. pohjoisia tarinoita, sci-fiä, kotomaisia elokuvia ja paljon vieraita.

Vinokino, Turku ja Helsinki
Vinokino on Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Vinokino on tarkoitettu kaikille hyvän elokuvan ystäville.

Kontula Urban Film Festival, Helsinki
KUFF on rouheiden ja elämänmakuisten kaupunkielokuvien festivaali. Lisäksi festivaalilla on mielenkiintoisia tekijävieraita, keskustelua ja nuorten tekijöden oma näytös. Kohtaamispaikkana toimii Kontulan nuorten toimintakeskus Luuppi.

MARRASKUU

IIK!! Kauhuelokuvafestivaali, Ii
Kahuhuelokuvia Iin yöväentalossa, 37 km Oulun keskustasta pohjoiseen. Festivaalilla esitetään sekä pitkiä- että lyhytelokuvia.

Saarijärven elokuvaviikko, Saarijärvi
Saarjärven elokuvaviikoilla nähdään monta kymmentä elokuvaesitystä, jossa ovat edustettuina uudet kotimaiset sekä kansainväliset fiktio- ja dokumenttielokuvat. Ohjelmistossa myös Rakkautta ja Anarkiaa -kiertue, mysteerileffat ja kouluille ja päiväkodeille suunnattuja näytöksiä.

Rokumentti, Joensuu
Rokumenttin on musiikkielokuvaan keskittyvä festivaali, ainoa laatuaan.

Porin elokuvafestivaali, Pori
Porin elokuvafestivaali tarjoaa monipuolisen katsauksen elokuvaan ja audiovisuaaliseen kulttuuriin. Ohjelmisto sisältää pitkiä ja lyhyitä elokuvia, keskusteluja, tilateoksia ja musiikkia. Tapahtuma tuo esille ääniä nykyhetkestä ja menneestä, läheltä ja kaukaa.


Puuttuuko festivaali listalta? Ilmoita siitä meille info(a)kelaamo.fi