Tiimityötä nollabudjetilla

Hilla Männikkö haastatteli Etsinnässä –indie-elokuvan tekijöitä. Elokuvan tiimi tapasi toisensa alun perin Kelaamon kautta.

Mitä täytyy ottaa huomioon, kun lähtee tekemään ensimmäistä pitkää elokuvaansa nollabudjetilla? “Hanki farmariauto, jos lähdet kuvauksiin toiselle paikkakunnalle. Siellä on mukavampi nukkua kuin 98-vuoden Toyota Avensiksessa, joka minulla oli”, toteaa näyttelijä Markus Mäkelä. Hän, sekä ohjaaja Jevgeni Lensu ja toista pääosaa näytellyt Veera W. Vilo ovat Oulussa kera Etsinnässä-elokuvansa, joka esitetään lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla Nuoret lupaukset -nimisessä sarjassa.

Vilo ja Lensu ovat tutustuneet toisiinsa alun perin Kelaamon kautta ja olleet mukana sen toiminnassa jo varhaisessa vaiheessa. Myös Etsinnässä-elokuva sysättiin käyntiin Kelaamossa. “Joona Jaakkola tarjosi minulle lyhärin kässäriä. Tykkäsin sen ideoista, mutta en tykännyt kässäristä, joten kirjoitimme sen uusiksi ja kokopitkäksi”, Jevgeni selittää.

Uudelleenkirjoitus vaikutti eniten elokuvan tunnelmaan. “Alkuperäinen käsikirjoitus oli taidedraama”, Lensu kertoo. “Ja tästä tuli tällainen Woody Allen -komedia”, Vilo täydentää. “Alun perin elokuva meni tosi synkissä vesissä, ja siinä oli käytetty paljon metaforia. Se oli tosi taiteellisesti toteutettu”, hän jatkaa. “Meillä samat elementit saivat vähemmän symbolisia merkityksiä”, Lensu sanoo.

Etsinnässä -elokuvan tiimiä. Vasemmalta oikealle ohjaaja Jevgeni Lensu ja näyttelijät Markus Mäkelä ja Veera W. Vilo. Kuva: Juuso Haarala

Etsinnässä -elokuvan tiimiä. Vasemmalta oikealle ohjaaja Jevgeni Lensu ja näyttelijät Markus Mäkelä ja Veera W. Vilo. Kuva: Juuso Haarala

Tiimistä ainoastaan Walesin yliopistossa opiskellut Vilo on varsinaisesti opiskellut elokuva- alaa. Mäkelä on ollut sairaanhoitajakoulussa ja Lensu kertoo olevansa insinööri. “Pääsin kaksi kertaa Metropolian pääsykokeisiin, mutta kun minua ei huolittu, päätin hankkia jonkun fiksumman ammatin”, hän naurahtaa.

Elokuvanteossa Lensua kiinnostaa tarinoiden kertominen ja se, että hän voi luoda ihmisille hyvän mielen. “Yritin olla ensimmäisessä elokuvassani liian vakava, ja kaikki nauroivat. Tajusin sitten, että komedia on se mun juttu”, hän selittää. Vilo kertoo rakastavansa illuusion luomista ja huomauttaa, että elokuvilla voi myös herättää ihmisissä ajatuksia ja käsitellä asioita. Mäkelä taas kertoo pitävänsä eniten siitä, että saa esittää jotakin toista: “Tykkään siitä, että pääsen pois itsestäni, toimimaan käsikirjoituksen mukaan jonain toisena henkilönä, vaikka työtä tekeekin omalla persoonallaan ja tunnekokemuksellaan. Lopulta kiinnostuksessa on kyse ehkä itsensä ilmaisemisesta ja taiteesta ylipäätään.”

Entä miten näyttelijä luo illuusion toisesta henkilöstä? “Tuot siihen paljon omia kokemuksia ja ajatusmaailmaa, mutta apuna on käytettävä myös stereotypioita. Niiden pohjalta lähdetään sitten syventämään henkilön todellista maailmaa” Vilo kuvailee. Mäkelä kertoo yrittävänsä ymmärtää ensin roolihenkilönsä ajatusmaailmaa ja motiiveja ja luovansa ulkoiset seikat sitten niiden mukaan. “Välillä tulee niitäkin hetkiä, että huomaa vain olevansa toinen, vaikkei olisi mitään sen syvällisempää työtä tehnytkään”, toteaa Vilo. “Minulle sellaisia ovat komediaroolit, mutta esimerkiksi tekemääni väkivaltaisen narsistin hahmoa täytyi kaivaa hieman syvemmältä. Sekin minusta kuitenkin löytyi”, selittää Mäkelä. Elokuvanäyttelemisestä hän kertoo pitävänsä siksi, että se tuo näyttelijältä esiin pienimmätkin mikroilmeet.

etsinnassa

Etsinnässä – Searching For You

Elokuva syntyi tiiviisti tiimityönä. “Lähetin keskeneräistä versiota muille useaan otteeseen kommentoitavaksi. Tein itse niin montaa eri asiaa, että siinä iski vauhtisokeus omalle työlle”, ohjaaja Lensu kertoo. Mäkelä tosin halusi nähdä elokuvan vasta valmiina ensi-illassa ja Vilokin myöntää, että keskeneräisen elokuvan näyttämiseen itsekriittisille näyttelijöille sisältyy riskinsä. Koska tekijät eivät työstään juuri tienaa, on Lensun mielestä tärkeä houkutella heitä mukaan niin, että antaa oikeasti mahdollisuuden vaikuttaa lopputulokseen. Mahdollinen ansaitseminen toimii provisiosysteemillä; kun elokuva tuottaa jotain, saa jokainen tekijä summasta työpanoksensa mukaisen prosentin.

“Tehkää sellaisia elokuvia, kuin haluaisitte itse nähdä” – Ohjaaja Jevgeni Lensu

Kuvauspaikat Lensu neuvoo tarkistamaan etukäteen. Heidän tapauksessaan kävi niin, että köyhän pikkutytön kämpäksi kaavailtu asunto paljastui paikan päällä design-huonekaluilla sisustetuksi lukaaliksi. “Siirsimme kaikki huonekalut pois näkyvistä ja kuvasimme yhdessä nurkassa, jotta kämppä näyttäisi pieneltä”, Vilo kertoo nauraen. “Mutta niinhän studiossakin tehdään; lavastetaan yksi nurkka ja jätetään ympärille tilaa liikkua.”

Tärkeimpiä nuorelle elokuvantekijälle ovat kuitenkin kontaktit. “Jos ei ole rahaa, niin pitää olla kontakteja. Jos ei ole kumpaakaan, joutuu tekemään kaiken itse”, Lensu toteaa. “Jättibudjetinkaan elokuvissa ei pärjää pelkällä rahalla, vaan Hollywoodissakin on kyse ihan samalla tavalla siitä, keitä tuntee”, kommentoi Vilo. Lisävinkit Lensulta kuuluvat: “Tehkää sellaisia elokuvia, kuin haluaisitte itse nähdä. Ei kannata lähteä kopioimaan testattua menestysreseptiä, siitä ei tule ikinä hyvää. Ääniin kannattaa hankkia joku osaava, koska ne ovat elokuvanteon vaikein osa. Jos tahtoo päästä helpolla, kuvatkaa mykkäelokuva.”

“Jos haluat tehdä elokuvan, tee se.” – näyttelijä Veera W. Vilo

Elokuvaa tuetaan Suomessa hyvin rajatulta taholta, ja niinpä yksittäisellä rahoittajalla on paljon valtaa siihen, minkälaisia tuotantoja levitykseen pääsee. “Independent-elokuvien rikkaus on, että voit lähteä tekemään oikeastaan ihan mitä vaan” Vilo sanoo. Ikään liittyvät tietenkin omat haasteensa. “Ikäryhmillä on aina omat piirinsä, eivätkä varttuneemmat elokuvantekijät halua, että nuoret tulevat viemään heidän vähiä resurssejaan. Meitä ei oikeasta tueta mitenkään. Nuorten tekemät elokuvat ovat silti räjähdysmäisessä kasvussa. Muutama levittäjä on lähtenyt viemään niitä ulkomaille, jossa niiden kysyntä on itse asiassa suurempi kuin suomalaisen mainstream-elokuvan” Vilo selittää. “Itse olen kiertänyt maailmalla festareita ja luonut kontakteja. Täytyy ottaa selvää ja mennä henkilökohtaisesti juttelemaan. Mielestäni Niken Just Do It -slogan on paras ikinä, koska mitään muuta ei tarvita myöskään elokuvanteossa; jos haluat tehdä elokuvan, tee se.”

Etsinnässä -elokuva IMDb:ssä

Elokuva 35. Oulun Kansainvälisellä lastenelokuvafestivaalilla

Etsinnässä -elokuva Facebookissa

 

 

Etsinnässä -elokuvan juliste. Ohjaus: Jevgeni Lensu

Etsinnässä -elokuvan juliste. Ohjaus: Jevgeni Lensu