Elokuva-arvio: Synkin hetki

Synkin hetki (Darkest Hour) on historiallinen elokuva, joka kertoo Winston Churchillin ajasta Ison-Britannian pääministerinä toisen maailmansodan alkuvaiheessa. Elokuvan Kelaamoon arvioi Miika Kurkela.

Teksti: Miika Kurkela
Kuvat: Universal Pictures International Limited, Jack English / Focus Features

Synkin hetki -elokuvan on ohjannut Joe Wright, joka on tunnettu muun muassa elokuvista Ylpeys ja ennakkoluulo ja Sovitus, jotka myös ajoittuvat historian aikakausiin. Pääosaa esittää Gary Oldman. Elokuva on voittanut yhden Golden globen, joka tuli Oldmanin roolisuorituksesta Churchillinä. Elokuvalla on myös kuusi Oscar-ehdokkuutta mukaan lukien parhaan elokuvan Oscar-ehdokkuus, sekä parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuus

Elokuva esittää Churchillin epätäydellisenä miehenä ja johtajana, joka kohtaa mahdottomia haasteita hänen yrittäessään toimia pääministerinä. Churchillillä on lyhyt pinna, ja hän on kohdannut epäonnistumisia urallaan, joita hänen poliittiset vastustajansa käyttävät häntä vastaan.

Elokuva alkaa siitä, kun Churchillia edeltävä pääministeri Neville Chamberlain joutuu eroamaan virastaan ja konservatiivipuolue joutuu valitsemaan uuden pääministerin toukokuussa 1940. Churchill valitaan pääministeriksi muodostamaan kaikkien puolueiden hallitusta.

Gary Oldman stars as Winston Churchill in director Joe Wright’s DARKEST HOUR, a Focus Features release. Credit: Jack English / Focus Features

Synkin hetki keskittyy Churchillin päätökseen olla neuvottelematta natsi-Saksan kanssa, vaikka jotkut hänen omassa hallituksessaan niin haluaisivat tehdä.

Elokuvassa vallitsee epätoivon ja jännityksen tunnelma, kun Churchill yrittää palauttaa joukkoja Ranskasta, Dunkirkistä, jossa suuri osa Brittien asevoimista on Saksalaisten saartamana. Saksa vaikuttaa voittamattomalta sen nopean Tanskan, Norjan, Belgian ja Alankomaiden miehityksen jälkeen. Ranskakin on pian lyöty, eikä Yhdysvalloiltakaan apua juurikaan liikene. Samalla Churchill taistelee puoluetovereittensa painostusta vastaan ja kohtaa ennakkoluuloja kuninkaaltakin. Tästä tulee myös elokuvan nimi, Synkin hetki.

Välillä melkein toimintaelokuva-tyyliä lähentelevä musiikki luo vakavuutta ja kiireen ja jännityksen tuntua, mutta joillekkin jännityksen tuntu saattaa rajoittua vain siihen. Elokuva nimittäin on suurimmaksi osaksi keskustelua. Jotkut katsojat saattavat olla tottuneempia toimintaan ja siksi musiikki voi antaa käsityksen jostain heille jännittävämmästä, mutta tarinan tapahtumat eivät sitten näille katsojille lopulta annakkaan toiminnallista täyttymystä. Itselleni musiikki kuitenkin oli hyvän maun rajoissa.

Lily James stars as Elizabeth Layton and Gary Oldman as Winston Churchill in director Joe Wright’s DARKEST HOUR, a Focus Features release. Credit: Jack English / Focus Features

Gary Oldmanin suoritus on kyllä vuoden parhaita. Välillä on vaikea tunnistaa kuka pääroolia oikein näyttelee, ei vain valtavan, monta tuntia kestäneen maskeerauksen takia, vaan myös siksi, että Oldman omaksuu roolihenkilönsä luonteen niin uskottavasti. Churchillin hahmo eroaa paljon esimerkiksi Oldmanin tunnetusta roolista poliisi Jim Gordonina Christopher Nolanin Batman-elokuvissa. Oldmanin Churchill on oppikirjaesimerkki näyttelemisen olemuksesta.

Elokuvan teemana on päättäväisyys, ja se miten yhden miehen periksiantamattomuus voi päättää kokonaisen kansakunnan kohtalon. Tällaista päättäväisyyttä esiintyy usein myös siellä, missä monet meistä eivät haluaisi sitä nähdä, kuten esimerkiksi Ison-Britannian vastapuolella.

 

Suosittelen elokuvaa niille, joita kiinnostaa toisen maailmansodan historia.

 

Vaikka elokuva näyttää Churchillin vajavaisena ihmisenä, joka tekee virheitä, on elokuva kuitenkin hänen johtajuuttaan ihannoiva teos. Tämä ei varsinaisesti ole mielestäni mikään virhe, mutta koska elokuva kattaa vain lyhyen ajan Churchillin elämästä, poliittisesta urasta ja johtajuudesta, voi katsojalle jäädä rajoittunut kuva tästä brittipoliitikosta. Siksi suosittelen keräämään edes hieman lisätietoa Churchillin elämästä, ja yli 60 vuotisesta värikkäästä urasta politiikassa, jos tällainen kiinnostus elokuvaa katsellessa herää. Tämä auttaa näkemään elokuvan historiallisesta, sekä Churchillin elämän kontekstista käsin.

Suosittelen elokuvaa niille, joita kiinnostaa toisen maailmansodan historia. Elokuvan näkökulma sotaan on varmasti monille informatiivinen, sillä se näyttää sodan Ison-Britannian johtajien, osin aikalaisille salaisesta, näkökulmasta.

Elokuva on genressään onnistunut ja tärkeä teos.

4/5  Miika Kurkela


SYNKIN HETKI
Ohjaus: Joe Wright
Näyttelijät: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup ja Ben Mendelsohn
Ikäraja: 12
Ensi-ilta: 19.01.2018

Synkin hetki IMDb:ssä

Samankaltaisia