Nordsjö filmhobbygrupp in action.

Filmhobbyperioden 2023-2024

Under terminen 2023-2024 ordnade Skolbios Kelaamo filmhobby vid nio skolor i Helsingfors och Esbo på både finska och svenska. Filmhobbyn var en del av Finlandsmodellen för hobbyverksamhet, som erbjuder hobbyer gratis i samband med skoldagen. I hobbyn lärde vi oss om film, om att samarbeta och gjorde kortfilmer i grupper. Filmerna som barnen idéade och förverkligade hade som tema bl.a. relationer mellan barn och vuxna, lycka och olycka och olika framtidsvisioner.

Premiären för filmerna firades den 11.5. i fina Kino Engel. Salarna fylldes av filmmakare och deras gäster. I slutet av varje visning kunde publiken ställa frågor till eleverna, givetvis ackompanjerat av dånande applåder.

Filmerna berättade många slags historier, som t.ex. om en sjöjungfru som kom till människornas värld, om en länge sedan försvunnen släktring och om ett virus som tog över skolan. Vi såg också vad som händer när lärarna får slut på sitt favoritkaffe och vi fick följa med till en häxskola.

Filmerna som hade premiär på Kino Engel:

Mission Demons Out, Oulunkylän elokuvaharrastusryhmä
Sagan om ringen, Oulunkylän elokuvaharrastusryhmä
Merenneidon koti, Tehtaankadun elokuvaharrastusryhmä
Noitakoulu, Vanttilan elokuvaharrastusryhmä
Fredriks kaffe, Nordsjö filmhobbygrupp
Luckylandin ongelma, Katajanokan elokuvaharrastusryhmä
Mummon ja Papan tarina, Katajanokan elokuvaharrastusryhmä
Merenneidon panta, Kajsaniemen elokuvaharrastusryhmä

Tack till alla filmmakare, skolor och instruktörer för ett fantastiskt hobbyår! Nu är det dags att ta en paus över sommaren. Vi fortsätta göra film igen nästa termin.

Hanna Wahlman & Saara Konttinen