Hämärä kokous – Seavdnjes čoahkkin

Hämärä kokous

Staalo päättää houkutella kaikki Saamenmaan kelmit mökkiinsä hämärään kokoukseen toteuttaakseen katalan suunnitelmansa. Kuinka siinä käy? Elokuva tehtiin Inarissa syyskuussa 2022 osana Kaikki kuvaa -työpajat 2022-23 -hanketta ja se on mukana Kaikki kuvaa -kilpailun 2023 työpajaelokuvien sarjassa.

Toteutus: Niiles Harlin, Nuppu-Maaria Näkkäläjärvi, Elen Aina West, Sárelle Näkkäläjärvi, Jasmina Kangasniemi (näyttelijät)
Sulo Tervaniemi, Ellen-Kati Alakorva (avustajat)
Nuppu-Maaria Näkkäläjärvi (käsikirjoitus)
Kesto: 4,10 minuuttia
Vuosi: 2022
Tuotanto: Kaikki kuvaa / Amazement Oy

Keskustellaan

Pohtikaa seuraavia kysymyksiä yhdessä tai pienryhmissä:

  • Tunnistitko, keitä elokuvan hahmot olivat? Olivatko he sinulle tuttuja vai tuntemattomia? Mitä hahmoista kerrottiin, entä mitä jätettiin kertomatta? Mitä olisit halunnut tietää lisää?
  • Keskustelkaa hetki elokuvan tarinasta. Mitä elokuvassa tapahtui?

Apukysymyksiä:
– Mikä oli mustatakkisen hahmon suunnitelma?
– Keitä hän kutsui kokoukseen?
– Suostuivatko kaikki heti? Mitä keinoja hän käytti saadakseen muut mukaan?
– Ketä hän ei löytänyt?
– Mitä tapahtui, kun kaikki olivat koolla kokouksessa?
– Miten tarina päättyi?
– Kuka oli mustatakkinen henkilö?

  • Millaisia tunteita elokuva herätti? Jännittikö, naurattiko tai ihmetyttikö joku asia elokuvassa?
  • Millainen tunnelma elokuvassa oli?

Keksitään

Pari- tai pienryhmätehtävä

  • Elokuvassa ei kerrota, mitä Staalo aikoi tehdeä vangittuaan kaikki saamenmaan kelmit. Keksikää parin kanssa, mitä Staalo olisi onnistuessaan tehnyt (10 min). Kertokaa ideanne koko ryhmälle.
  • Muistelkaa tai katsokaa uudelleen elokuva loppu. Keksikää parin kanssa elokuvalle jatko-osa. Kirjoita tai piirrä sarjakuvana.

Kokeillaan elokuvatrikkejä

Kokeillaan itse. Tehtävän kesto 2 x 45 min

  • Miten Staalon katoamistempu sormia napsauttamalla oli toteutettu? Tutustukaa elokuvatrikkien tekemiseen Koulujen elokuvaviikon trikkipajassa ja kuvatkaa oma stop trick eli katoamis- tai ilmestymistemppu.

Tehtävät on laatinut Koulukino

Elokuva ja oppimateriaali ovat osa kansallista Koulujen elokuvaviikkoa, jonka toteutuksesta vastaa Oulun lastenkulttuurikeskuksessa toimiva Valveen elokuvakoulu yhteistyössä monien elokuvakasvatusalan toimijoiden kanssa. Koulukino on mukana yhteistyössä. Elokuvaviikkoa ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.