Ohjeita klaffin lukemiseen
Klaffinlukuohje synkkausta varten. Kuva: Kerttu Jaatinen

Synkkausohje

Kerttu Jaatinen on digitaalisen kuvan ammattilainen, joka on toiminut lukuisissa kotimaisissa fiktiotuotannoissa DIT:nä (Digital Imaging Technician), ja ansioitunut myös leikkaajan ja leikkausassistentin töissä. Kelaamon blogiin tekemässään opetusvideossa hän esittelee kolme erilaista tapaa saada kuva ja ääni synkronoitua omaa elokuvaprojektia editoidessa. Yltä löydät videon, ja alta Kertun terveiset:

“Moikka!
Olen Kerttu Jaatinen ja laadin Kelaamon pyynnöstä tällaiset ohjeet miten kuvaa ja ääntä voi synkata. Esittelen kolme erilaista tapaa. Jokaisessa tavassa on hyvät ja huonot puolet eikä kaikki käytännöt sovi jokaiseen projektiin. Toivottavasti tämä auttaa sinua materiaalin käsittelyssä ja synkassa. 


Synkkaustapa 1: Merged Clips

Tämä synkkaustapa tapahtuu Project-ikkunassa ja synkataan ääni- ja kuvaklippi kerrallaan hyödyntäen joko apuääntä, aikakoodia tai klaffia.


Synkkaustapa 2: Multi-Camera Source Sequence

Tämä synkkaustapa mahdollistaa isommissa erissä synkkauksen, voidaan synkata apuäänen avulla, aikakoodilla tai klaffilla. Synkatut tiedostot on projekti-ikkunassa.

Synkkaustapa 3: Aikajanalla synkkaaminen

Synkataan klippi kerrallaan aikajanalla. Tämä sopii hyvin esimerkiksi musiikkivideoihin, joissa on ns. yksi ääniraita johon pyritään saamaan muut synkkaan. Toimii myös pienempiin eriin, mikäli haluat päästä heti leikkaamaan ja klippejä on vain muutamia.

Opetusvideolla näkyvä materiaali on Almost Alive!-kokoonpanolla kuvatun Hääkeikka-lyhytelokuvan raakamateriaalia.”