Miten valita oikeanlainen muistikortti kameraan?

Nykyään markkinoilla on useita erilaisia muistikortteja, joiden luku- ja kirjoitusnopeudet vaihtelevat paljon. Mistä tietää, millainen on sopiva kortti omaan kameraan? Suurin osa nykyisistä kameroista käyttää SD-korttia, joten tässä jutussa keskitytään niihin. Jos et ole niin kiinnostunut teknisistä yksityiskohdista, ja haluat vain nopeasti tietää, millainen muistikortti kannattaa hankkia videokuvaukseen, skrollaa suoraan viimeiseen kappaleeseen!

Luku- ja kirjoitusnopeus

Kaikissa korteissa on tietyt luku- ja kirjoitusnopeudet. Videokuvaamisen kannalta oleellisempi on kirjoitusnopeus, eli se, miten nopeasti kortti tallentaa materiaalia kamerasta. Tarpeeksi korkea kirjoitusnopeus on tärkeä siksi, että materiaali tallentuu virheettömästi kortille, ja siitä eteenpäin kovalevyille käsiteltäväksi. Liian hidas kortti näkyy kuvan laadussa, kun kamera joutuu tiputtamaan välistä frameja (kuvia) pois. 

Hämäävä juttu muistikortin valinnassa on se, että kortissa ilmoitetaan yleensä lukunopeus, ei kirjoitusnopeutta. Eli jos SD-kortissa lukee 170MB/s, se tarkoittaa sitä maksiminopeutta, jolla kortti siirtää materiaalit esim. kovalevylle. Kirjoitusnopeus kannattaa aina selvittää erikseen, esimerkiksi kortissa, jossa lukunopeus on 170MB/s, kirjoitusnopeus on 90MB/s. 

Megabitit ja megatavut 

Muistikortin luku- ja kirjoitusnopeudet ilmaistaan muodossa MB/s, eli megatavua sekunnissa. Monissa kameroissa kuitenkin kameran vaatima kirjoitusnopeus ilmaistaan muodossa Mb/, eli megabittiä sekunnissa. Mitä eroa näillä oikein on? 

Bitti on sähköisen tiedon pienin yksikkö, 1 tai 0. Tavu taas sisältää kahdeksan bittiä. Megabitti sisältää miljoona bittiä, joten megatavu sisältää kahdeksan miljoonaa bittiä.  Asiaa monimutkaistaa se, että englanniksi sanat bitti (bit)  ja tavu (byte) ovat lähellä toisiaan ja niiden lyhenteet eroavat vain siten, että pieni b tarkoittaa bittiä ja iso B tarkoittaa tavua.  

ELI: Mb/s tarkoittaa megabittiä sekunnissa ja MB/s tarkoittaa megatavua sekunnissa.  ELI 1 MB/s on 8 Mb/s 

Jos kamera nauhoittaa 100 Mb/s (kuten esimerkiksi Sony a6300 4K-asetuksilla), se tarkoittaa 12,5 MB/s. Kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi hankkia nopeampi, videokuvaukseen tarkoitettu muistikortti, sillä muistikortin kirjoitusnopeus saattaa hetkellisesti hidastua, jolloin on varmempaa, että kortin kirjotusnopeudessa on pelivaraa. 

Tässä kortissa on niin nopea kirjoitusnopeus, että sillä pystyy kuvaamaan 4K:ta. Lisäksi sen tyyppi on SDXC, ja se sopii kaikkiin uusiin kameroihin.

Videokuvaukseen sopivat muistikortit 

Muistikorteissa on monenlaisia standardimerkintöjä, mutta videokuvauksessa oleellisin on video formaatin merkintä, eli V30, V60 tai V90. Tuo merkintä tarkoittaa jatkuvaa kirjoitusnopeutta, eli jos merkintä on vaikka V30, kortti kirjoittaa koko ajan vähintään 30 megatavua sekunnissa. Videokuvaukseen kannattaa valita kortti, jossa nopeus on vähintään V30.  

Toinen merkintä, mitä kannattaa kortissa katsoa on, lukeeko siinä SDHC vai SDXC. SDHC-kortissa klipin maksimikoko on 4GB, kun taas SDXC-kortissa tällaista rajoitusta ei ole. SDHC-kortit käyvät aivan hyvin videokuvaukseen vanhemmilla järjestelmäkameroilla (esim. 7D), mutta uudemmat kamerat vaativat tuon SDXC-kortin. Eli jos olet ostamassa uutta korttia, kannattaa hankkia suoraan tuo SDXC-versio. 

Tietysti kannattaa myös ottaa selvää, mikä kortin kirjoitusnopeus on, ja mitä oma kamera vaatii. Jos sinulla on kamera, joka kuvaa vain HD:ta, riittää hyvin kortti, jonka kirjoitusnopeus on esimerkiksi 40MB/S. Jos taas kuvaat pakkaamatonta 4K:ta, kannattaa hankkia kortti, jonka nopeus on esimerkiksi 90MB/s.  

Siis, pähkinänkuoressa: videokuvaukseen kannattaa valita kortti, joka on SDXC-tyyppiä, siinä on vähintään merkintä V30, ja se kirjoittaa vähintään 40MB/s (eli 40 megatavua sekunnissa), mielellään enemmän.