Pohjalaista draamaa ja sisäisiä demoneita: Hukkakaurat (2015)

 

Elokuva Hukkakaurat kertoo pohjalaisesta peräkammarinpojasta Jarista, joka pakenee armeijan alokasleiriltä ja piiloutuu isältään ja muulta maailmalta latoon.

Elokuvan on ohjannut Tomi Saarijärvi, joka on elokuvantekijä ja Suupohjan ammatti-instituutin videotuotannon lehtori. Hukkakaurat on Tomin ensimmäinen pitkä elokuva.

Elokuva sijoittuu 80-luvun Suomeen pieneen maalaiskylään. Päähenkilö Jari (Eerik Kantokoski) pakenee alokasleiriltä ja piiloutuu vaativalta isältään Kalevilta (Seppo Koivisto) ja muulta maailmalta latoon, jossa Jaria auttamaan lupautunut kylän kummajainen Teppo (Tarmo Kalmari) työskentelee. Tepolla on kuitenkin omat synkät pelkonsa ja salaisuutensa.

Miljöö on mitä klassisin ja nostalgiaa herättävä 80-luvun maalaismaisema vihreillä niityillä ja kultaisilla viljapelloilla. Elokuva on kuvattu pääosin Kauhavalla, josta ohjaaja ja käsikirjoittaja Tomi on kotoisin.

Päähenkilö on nuori mies Jari joka, yrittää päästä eroon armeijan huolista. Jarin isä on stereotyyppinen keski-ikäinen alkoholisti, joka odottaa Jarilta korkeaa sotilasarvoa. Jarin pikkuveli Antti (Matias Mikkonen) ja hänen ystävänsä leikkivät yksityisetsiviä ja alkavat Jarin isän lupaaman kymmenen markan palkkion vuoksi etsimään Jaria. Elokuvan mielenkiintoisin hahmo on Jaria auttava Teppo joka painii jatkuvasti omien sisäisten demoniensa kanssa, ja esiintyy suuressa roolissa omassa salaperäisessä sivutarinassa.

Pohjimmiltaan elokuva kertoo nimensä symboliikan mukaisesti ihmisistä, jotka ovat “hukkakauraa” eli rikkakasveja joita yritetään kitkeä pois hyvän sadon seasta, mutta kuitenkin kasvavat vahvoina vihertäen. Elokuva käsittelee vahvasti erilaisia tunteita ja ihmissuhteita joihin on helppo samaistua.

Elokuva herätti mielenkiinnon jo alusta asti niin teknisellä kuin kerronnallisella tavalla. Kuvakulmat ovat hienoja ja elokuvassa käytetään runsaasti kuvauskopterilla kuvattuja kohtauksia ja kauniita maisemia. Myös musiikki on kasariteemaan sopivaa. Osittain valmista, osittain elokuvaa varten sävellettyä ja osittain Public Domain musiikkia.

Alussa osataan tuoda esiin hienosti armeijan rankka ilmapiiri, joka lopuksi saa Jarin pakenemaan. Jarin isä oli hienosti kirjoitettu elokuvan antagonisti, joka toimii katsojille juuri oikein inhoa herättävänä mutta osaa myös paikka paikoin naurattaa koomisella törkeällä käyttäytymisellään.

Kuvaaja Jari Koskinen (vas.) ja ohjaaja, käsikirjoittaja ja leikkaaja Tomi Saarijärvi (oik.)

Tepon tarina sivujuonena menee paikka paikoin ehkä turhankin paljon itse pääjuonen edelle ja suureksi osaksi odotin sen etenemistä innokkaammin kuin itse päätarinaa, joka jäi aika pahasti jumittamaan pitkäksi aikaa ja loppua kohden vähän töksähti. Tepon tarina vahvasti kasvatettuna myös hieman sortuu loppua kohden ja jää jotenkin keskeneräiseksi. Joten lopussa olisi vielä hiomista. Teppo parantuu demoneistaan nopeasti, Jari luovuttaa ja palaa armeijaan, isä pehmenee hieman liian helposti. Konfliktit korjautuvat kuin itsestään. Kaikesta huolimatta juoni on todella mielenkiintoinen ja ei käy tylsäksi kertaakaan.

 

Hukkakaurat elokuvan kesto on 65 minuuttia ja se on ikärajaluokitukseltaan K7. Se oli teatteriensi-illassa 23.10.2015. Elokuva on saatavana DVD:nä ja Video On Demand -levityksessä.

 

Hukkakaurat (2015)

Ohjaus, tuotanto, käsikirjoitus, leikkaus: Tomi Saarijärvi

Kuvaus: Jari Koskinen

Näyttelijät: Eerik Kantokoski,Tarmo Kalmari,Henna Mäki-Filppula,Seppo Koivisto,Matias Mikkonen,Tarja Mustalammi.

 

Hukkakaurat kotisivu (sisältää linkit elokuvaa myyviin kauppoihin)

Islandlake Films

Hukkakaurat IMDb

Samankaltaisia