Kuinka aloittaa piirrosanimaation teko?

Vilja, 11, tekee omia piirrosanimaatioita kännykällä ja piirtopöydän ja tietokoneen avulla. Sarjakuvia ja piirtämistä hän on harrastanut jo pitkään. Tässä Viljan vinkit, kuinka pääset alkuun piirrosanimaation tekemisessä.

Milloin aloitit piirrosanimaatioiden teon?
Varmaan joku vuosi sitten.

Miten pääsit alkuun? Saitko apua tai ohjeita jostain?
Mun serkku opetti sen, kun mä näin et se teki niitä animaatioita FlipaClipillä, ja se opetti mulle kaikki noi onionit ja silleen.

Onko piirrosanimaation teko vaikeaa?
Riippuu animaatiosta. On se aika haastavaa jos haluu saada siitä tosi hienon. En mä yleensä kauheesti panosta niihin. Jos siitä haluis tehdä oikeesti hienon, niin siitä tulis jotain yli miljoona freimiä.

Piirrät piirtopöydällä suoraan tietokoneelle, vai miksi kutsut sitä? Miksi se on hyvä tekniikka?
En oo vielä opetellu käyttämään Kritaa (animaatio-ohjelma tietokoneella), mut haluun tehdä sillä, koska tuntuu tosi aloittelijalta tehdä puhelimella eikä siitä silloin tuu sellainen ku haluun.

Mitä ohjelmia käytät animaation tekemiseen? Mitä hyviä ja huonoja puolia niissä on?
Flipaclip (puhelinsovellus Android- ja Apple-käyttöjärjestelmille) Hyvät puolet: sitä on helppo käyttää. Huonot puolet: siihen saa vaan kolme layeria, kynävalikoimat on ehkä vähän huonot, ja puhelimella on animaation tekemiseen tosi pieni näyttö.

Krita (animointiohjelma tietokoneelle) Hyvät puolet: se näyttää siltä, et sillä saa hyvää jälkeä aikaan. Huonot puolet: siinä ei voi lisätä layereita sen verran ku haluaa, vaan tulee joko ylimääräisiä tai sit niitä on liian vähän.

Eli käytön opettelu vaatii paljon harjoittelua ja kokeiluja.

Krita-ohjelman testausta

Vinkkisi aloittelevalle piirtäjälle/animaattorille?
Animaatio ei voi mennä silleen tosi jäykästi et yhdessä freimissä kädet on alhaalla ja seuraavassa ylhäällä – käsien pitää liikkua vähän joka freimissä.

Mä näyttäisin varmaan aluks FlipaClipin, koska se on helpompi silleen tajuta. Näyttäisin varmaan kynät ja miten saa värin, sit freimit, ja sit kun se ois edistynyt niin näyttäisin layerit ja miten freimin saa monistettua ja onionit ja nää miten siitä animaatiosta saa hiukan monimutkaisemman.

Jos haluis tehdä oikeesti jotain hienoo jälkeä niin ehkä tommonen piirtopöytä mieluummin ku älypuhelin. Jos haluu vaan testata animaation tekemistä niin sitte FlipaClip.

Vinkkaa youtube-kanavia, hyviä esimerkkejä tai tutorialeja.
Flipaclip MV (YouTube -kanava). Se tekee ne animaatiot FlipaClipillä mut ilmeisesti tietokoneella, koska ne on oikeesti ihan älyttömän hienoja. Ja niistä tulee semmonen olo et pystyy itekki tekemään mitä vaan. Ja sit Stariaat, Rossali, Wolfychu, Sweetotoons, Bunbuni, Kittydog (animaatioharrastajia tubessa).

Viljan FlipaClip-kännykkäsovelluksella tehty animaatio YouTubessa

Entä jos ei ole tietokonetta tai piirtopöytää käytössä? Oletko piirtänyt paperille, plärän tms?
Oon yrittäny pari kertaa tehdä plärän, jollain tikku-ukolla jonka pallo pomppii – jollain pallon pomppimisella on hyvä aloittaa – mut ne on jääny kesken. Oon myös ottanu valokuvia sarjana, tyyliin liikuttelen muovailuvahaa, on ihan kiva kun saa asiat elämään sillä.

Oletko tehnyt vielä kokonaista juonellista tarinaa?
No tavallaan, esim. tämä:

Sanasto:

Frame – Yksi ruutu. Useasta ruudusta peräkkäin esitettyinä muodostuu liikkuva kuva. Videossa käytetään yleensä 25 ruutua sekunnissa.
Onion skin – Efekti, joka mahdollistaa edellisen tai edellisten kuvien näkymisen haaleana varjona uuden piirrettävän kuvan alla. Tämä helpottaa piirtämistä ja liikkeen suunnittelua.
Layer – Kerros. Kuvankäsittely- ja animaatio-ohjelmissa voi laittaa useita kuvalayereita eli kerroksia päällekkäin. Esimerkiksi liikkuva hahmo ja paikallaan pysyvä tausta voivat olla eri layereilla.

Linkit:

Krita – Ilmainen, monipuolinen piirrosanimaatio-ohjelma
FlipaClip – animaatiosovellus puhelimelle

Viljan suosikkikanavat YouTubessa:

Flipaclip          MVStariaat        Bunbuni
Kittydog
         Rossali
Wolfychu       Sweetotoons

Muuta:

Giggelbug – Kikattava kakkiainen making of

Katso kuinka suomalainen Kikattava kakkiainen -animaatio on tehty! Video on englanninkielinen.

Saara Konttinen

Saara Konttinen

Olen Kelaamon toinen tuottaja. Kirjoitan, viihdyn editissä ja olen tehnyt myös animaatioita.

Share