Vinkkejä luonnonvalon käyttöön

Luonnonvalon hyödyntäminen elokuvassa vaatii hieman suunnittelua, mutta sen avulla on mahdollista välittää autenttista tunnelmaa. Elokuvantekijän näkökulmasta valaisu tarjoaa tavan ohjata katsojan tunteita ja kertoa tarinaa.

Elokuvassa luonnonvalolla tarkoitetaan valoa, joka on saatavilla kohtauksessa ilman, että tarvitaan muita keinotekoisia valonlähteitä. Tällainen valo voi olla auringonvaloa, kuunvaloa tai ympäristön valoa, kuten katuvalot ja rakennuksista heijastuva valo.

Hyvin suunniteltu valaistus välittää elokuvan tunnelmaa ja tunteita. Kirkkaus, varjot ja värit ovat kaikki tärkeitä elementtejä siinä, miten katsoja kokee tarinan. Valaisu on yksi väline, jolla tekijänä voit ohjata katsojan tunteita ja tulkitaa tarinasta. Valon avulla voit esimerkiksi luoda juonenkäänteitä suuntaamalla valaistusta henkilöihin tai esineisiin.

Valaistuksen tärkeyttä elokuvan tekemisessä ei voi korostaa liikaa. Valaistuksen hallitseminen voi kuitenkin olla haastavaa: se ei vaadi ainoastaan hyvää kalustoa, vaan myös paljon harjoittelua ja ymmärrystä siitä, miten valo toimii. Luonnonvalon avulla voit luoda elokuvaan autenttisen tunnelman tai hyödyntää valoa mielenkiintoisten visuaalisten tehokeinojen luomisessa.

Valaisuun tutustumisen voi aloittaa yksinkertaisesti tarkkailemalla valon suuntaa erilaisissa paikoissa ja tilanteissa: mistä valo tulee, mihin se osuu ja millaisia valoja ja varjoja tilaan syntyy? Kannattaa myös perehtyä oman kameran toimintaan ja kokeilla kuvaamista erilaisissa valo-olosuhteissa.

Näillä vinkeillä pääset alkuun luonnonvalon käytössä: 

1. Käytä reflektoreita

Reflektoriksi kutsutaan valoa heijastavaa pintaa, kuten vaaleaa pingotettua kangasta, jonka avulla voidaan heijastaa valoa haluttuun kohteeseen. Reflektorin avulla avulla voit esimerkiksi kohdentaa auringon valoa näyttelijän kasvoille, jotka muuten jäisivät liian tummaksi. Vinkki: jos sinulla ei ole valaisuun tarkoitettua reflektoria, voit kokeilla valon heijastamista vaikkapa valkoisella pahvilla tai A4-paperilla!

2. Rajaa valoa flagilla

Flag on valon rajaamiseen tarkoitettu väline, esimerkiksi valoa läpäisemätön tumma kangas. Flageilla voit rajata ja estää valo pääsyn kuvattavaan kohteeseen.

Magic hour, eli kultainen tunti. Otos musiikkivideosta Lemmenjoki, joka kuvattiin pelkällä luonnonvalolla.

3. Hyödynnä sinistä hetkeä ja kultaista tuntia.

Sininen hetki tarkoittaa sitä lyhyttä aikaa ennen auringon katoamista horisontin taakse, kun taivas vielä on valoisa. Kuuluisa kultainen tunti tunnetaan elokuvantekijöiden keskuudessa hyvin ja se tarkoittaa tuntia ennen auringonlaskua (tai tunti auringon nousun jälkeen). Sinistä hetkeä voit hyödyntää esim. silloin, kun haluat kuvata yökohtauksia, ja kultainen tunti puolestaan saa kaiken näyttämään upealta.

4. Käytä aurinkoa takavalona

Kun aurinko on näyttelijän tai kohteen takana, ne erottuvat taustasta ja saat kauniin tasaisen valaistuksen kasvoille.

Otos musiikkivideosta Lemmenjoki, joka kuvattiin pelkällä luonnonvalolla.

5. Vältä ylivaloittumista

Jos huoneessa on ikkunat, niitä kohti kuvaaminen on yleensä huono idea, sillä se johtaa ylivalottumiseen ja ikävään haaleaan taustaan (lisäksi kaikki ikkunan edessä olevat kohteet alivalottuvat). Aseta kamera sen sijaan ikkunan viereen, jotta saat enemmän sivuvaloa. Tämä antaa luonnollisen valaistuksen ikkunasta, eikä kuva ylivaloitu. Asia on erityisen tärkeää muistaa esim. haastatteluja ja dokumentteja tehdessä. 

6. Kokeile LED-valoja

Kannettavat LED-valot voivat olla suureksi avuksi kun kuvaat ulkona tai haastavassa paikassa. LED-valot ovat kevyitä ja akkukäyttöisiä, ja voit helposti säätää valoja vastaamaan luonnonvalon voimakkuutta. Niiden avulla voit valaista, kun luonnonvalo ei riitä.

Teksti: Hanna Wahlman
Kuvat: Mikael Nieminen