Kosketus-oppimateriaali

Kohderyhmä: Yläkoulu, lukio ja toinen aste
Oppiaineet ja laaja-alainen osaaminen: Terveystieto, uskonto ja elämänkatsomustieto (etiikka), itsestä huolehtiminen ja arjen taidot.
Teemoja: seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö, pojat, tunnetaidot

Elokuvan voi katsoa maksutta tilaamalla tunnukset Kelaamosta. Ota yhteyttä info (at) kelaamo.fi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kosketus, 2017
Ohjaus: Fabian Munsterhjelm
Fiktio, 9 min

Synopsis: Kosketus kertoo Juhanista, joka eräänä päivänä näkee entisen liikunnanopettajansa. Muistot tulevat takaisin pintaan monien vuosien jälkeen, ja Juhani päättää seurata häntä.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Elokuvan kerronta

Elokuvassa istutetaan jokin asia tai esine, kun katsojan huomio kiinnitetään siihen. Istutettu asia yleensä myös lunastetaan elokuvan kuluessa. Istutuksesta ja lunastuksesta puhuttaessa viitataan usein näytelmäkirjailija Anton Tsehoviin. Tämän sanotaan todenneen, että ”jos ensimmäisessä näytöksessä seinällä riippuu kivääri, sillä on ammuttava ennen viimeistä näytöstä.”

  • Mitkä esineet tuntuivat merkityksellisiltä elokuvassa? Miten ne veivät tarinaa eteenpäin?
  • Tarinat Juhanista lapsena ja nuorena kulkevat elokuvassa rinnakkain. Mieti, millainen elokuva olisi ollut, jos niistä olisi kerrottu vain toinen?
  • Millaisena valmentaja näytetään alun kuvissa, ja miten se ohjaa tulkintaasi tilanteesta? Vaikuttaako se siihen, kehen samaistut elokuvaa katsoessasi?
  • Miltä valmentajan ja tytön suhde mielestäsi vaikuttaa? Kuvaile sitä muutamalla sanalla ja mieti sitten, mikä asia elokuvassa loi sinulle tämän mielikuvan?
  • Kerro mahdollisimman lyhyesti, mitä elokuvassa mielestäsi tapahtui? Mitä nimi kertoo elokuvasta? Miten se ohjaa tulkintaasi tapahtuneesta?

Tehtäviä

Kirjoita lyhyt kohtaus, joka tapahtuu elokuvan lopun jälkeen. Miksi elokuva loppuu nyt Juhanin reaktioon?

Miten olisit tulkinnut Juhanin lapsuustakaumaa, jos nuoren Juhanin reaktio lopussa olisikin ollut silmitön raivo –  tai nauruun purskahtaminen?

Katso myös

Istutus: http://elokuvantaju.uiah.fi/oppimateriaali/kasikirjoitus/istutus.jsp

LATAA PDF

© Kelaamo 2018 / Valentina Mäntylä